Waku Waku Weetjes over het zeeluipaard

Wist je dat een zeeluipaard altijd lacht? En dat ze in de rangorde van roofdieren maar weinig te vrezen hebben?  Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over het zeeluipaard! 

Zeeluipaarden lijken veel op het luipaard uit de jungle 

Is een luipaard uit de jungle verwant aan een zeeluipaard? Nee, zo simpel zit het niet. Waar een luipaard leeft op land en behoort tot de katachtigen. Een zeeluipaard leeft in zee en behoort tot de zeehonden. Maar het is wel duidelijk waaraan deze soort zijn naam te danken heeft. Door zijn vacht, die net als die van een luipaard, bedekt is met zwarte stippen.  

Ze lijken altijd te lachen 

Zeeluipaarden hebben een soort van permanente glimlach op hun gezicht te hebben. Dit omdat hun mondhoeken omhoog krullen. Ze zien er met zo’n stralende glimlach misschien lief uit, niets is minder waar. Zeeluipaarden zijn roofdieren. Ze zijn agressief en hierdoor erg gevaarlijk, niet alleen voor zijn medebewoners op Antartica, maar ook voor de mens!  

 Ze hebben een gevarieerd dieet  

Een moeilijke eter is een zeeluipaard niet. Wat ze eten hangt vooral af van hun grootte. De kleinere zeeluipaarden eten vis, inktvis en pinguïns, terwijl grotere zeeluipaarden, met een grotere eetlust, ook op andere zeehondensoorten jagen. Een vast dieet heeft een zeeluipaard dus niet, ze kijken vooral wat er op het moment dat ze honger krijgen voor het grijpen ligt.   

Ze hebben eigenlijk maar een echte vijand op Antarctica 

Bijna elke bewoner op Antarctica heeft te vrezen voor het zeeluipaard. Het maakt deze veelvraat niet uit wat hij eet en staat daardoor hoog op de lijst van roofdieren op Antartica. Er is maar een dier waar het zeeluipaard niet tegenop kan: de orka. De orka is het enige roofdier dat op het zeeluipaard jaagt en daarmee ook hun grootste vijand.   

Ze leven meestal alleen 

Het leven als een zeeluipaard is een eenzaam bestaan. Ze leven vaak alleen en komen alleen samen als de tijd rijp is om zich voor te planten, tijdens het paarseizoen. Dat doet een zeeluipaard, in tegenstelling tot andere zeehonden, altijd onderwater. Het mannetje verlaat het vrouwtje na de daad, terwijl het vrouwtje na een draagtijd van tien maanden, nog een maand voor de pup zorgt. Na deze korte periode staat het jonge zeeluipaard er helemaal alleen voor.