Waku Waku weetjes over de reuzenpanda

Wist je dat een reuzenpanda ondersteboven staat om te plassen? En dat ‘ie wel 100 drollen per dag legt? Dít zijn vijf weetjes over de reuzenpanda.

Plassen? Doe een handstand
In een handstand plassen? Dat klinkt lastig. Toch draait een mannetjespanda zijn poot er niet voor om. Die staat namelijk ondersteboven tegen de boom aan, om er zo hoog mogelijk tegenaan te plassen. Zo laat ‘ie zijn geur achter, in de hoop dat een vrouwtjespanda dit oppikt.

Vegetarische vleeseter
Hoewel de reuzenpanda oorspronkelijk een echte vleeseter is, bestaat zijn dagelijkse maaltijd tegenwoordig voornamelijk uit bamboe. Hij is per dag wel 12 uur bezig met het eten van bamboe, om zo genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarmee is het door de jaren heen toch meer een vegetariër geworden. Het gebit van een panda is met de tijd zelfs grotendeels aangepast op dit plantaardige dieet.

100 drollen per dag
Hoewel zijn gebit misschien op al dat bamboe is aangepast, zijn de maag en darmen van deze oorspronkelijke vleeseter hier niet voor gemaakt. Hierdoor kan hij die taaie planten moeilijk verteren en poept hij soms op één dag wel 100 drollen. En die drollen bestaan dus voor een groot deel uit onverteerde stukken bamboe.

Een extra vinger
Ook de voorpoten van de reuzenpanda zijn aan zijn plantdieet aangepast. Het dier heeft naast zijn vijf gewone vingers namelijk één extra vinger. Hiermee kan hij de bamboestengels beter vasthouden.

Blaffen tegen vijanden
Hoewel de reuzenpanda lange tijd een bedreigde diersoort was, heeft het dier maar weinig vijanden. Komt er een dier toch gevaarlijk dicht in de buurt? Dan blaft de reuzenpanda om deze te verjagen. Daarnaast is de panda hartstikke sterk, dus kan hij zichzelf goed verdedigen als hij wordt aangevallen. En wordt het echt spannend? Dan klimt de reuzenpanda vliegensvlug een hoge boom in.