Waku Waku weetjes over de flamingo

Wist je dat een flamingo alleen kan eten als hij op zijn kop hangt? En dat 'ie roze wordt door zijn eten? Dít zijn vijf weetjes over de flamingo.

Waarom staan flamingo’s op één poot?
Het is je vast wel eens opgevallen dat flamingo’s vaak maar op één poot staan. Dat doen ze om hun lichaamstemperatuur te regelen én om energie te besparen. De poot die op de grond staat, zorgt dat het lichaam van de flamingo afkoelt. De poot die de flamingo optrekt die verwarmt het lichaam juist. Hierdoor blijft de flamingo dus goed op temperatuur.

Eten? Op z’n kop
Flamingo’s zijn dol op garnalen, kreeftjes en algen. Die leven in het water en de modder, dus woelen flamingo’s hier met hun lange poten in. Vervolgens houden ze hun snavel ondersteboven in het water, zodat de garnalen, kreeftjes en algen naar binnen lopen. In de snavel zitten lamellen, die ervoor zorgen dat het eten in de snavel blijft hangen en het water eruit loopt. Een soort zeef dus.

De flamingo eet door deze techniek dus altijd met zijn kop ondersteboven. Niet alleen handig, maar ook heel uniek. Dit is namelijk de enige vogel die zo eet.

Roze kleurtje
Denk je aan flamingo’s, dan denk je waarschijnlijk aan de kleur roze. Toch worden flamingo’s helemaal niet roze geboren. De kuikens zijn grijs en daarna worden ze wit. Die roze kleur die krijgen ze pas rond hun tweede levensjaar. Dat hebben ze te danken aan het stofje ‘caroteen’. En dat zit onder andere in garnalen, een van de lievelingsmaaltijden van flamingo’s.

Familie van de duif
Hoewel er in Nederland ook wilde flamingo’s leven, kom je bijna dagelijks een verre neef van de flamingo op straat tegen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat duiven en flamingo’s familie zijn.

Geen knieën
Heb je weleens goed naar de lange, dunne poten van een flamingo gekeken? Dan zie je in het midden een knobbel zitten. Je zou denken dat dit de knie van de vogel is, maar dat is niet waar. Die knobbel is namelijk de enkel van het dier.