Waku Waku weetjes over de luiaard

Wist je dat een luiaard maar één keer per week de boom uitkomt om te poepen? En dat ‘ie in het wild eigenlijk helemaal niet zoveel slaapt als de meeste mensen denken? Dit zijn vijf weetjes over de luiaard.

Luie luiaard
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar een luiaard is behoorlijk lui. Per dag legt ‘ie maar zo’n 38 meter af en per minuut kruipt ‘ie vaak niet meer dan 30 centimeter. Een luiaard is daarmee het traagste zoogdier ter wereld.

Geen slaapkop
Toch slaapt een luiaard in het wild helemaal niet zo lang. Gemiddeld maar 8 tot 9 uur per dag. Een koala slaapt bijvoorbeeld een stuk meer, die ligt het liefst zo’n 20 tot maar liefst 22 uur per dag te dromen. In gevangenschap slaapt een luiaard gemiddeld wél een stuk meer, namelijk zo’n 15 tot 20 uur per dag.

Eén keer per week poepen
Uit de boom poepen? Dat is lastig. Daarom kruipen luiaards één keer per week uit hun boom, om hun behoefte op de grond te doen. En dat is niet zonder gevaar, want op de grond is een luiaard heel kwetsbaar. Hij kan dan makkelijker gepakt worden door roofdieren.

Ondersteboven leven
Een luiaard heeft lange, kromme, haakvormige klauwen die hij om een tak kan slaan. Hierdoor kost het dit dier geen spierkracht of energie om lang te blijven hangen. Dat is maar goed ook, want een luiaard brengt zo’n 80 procent van zijn leven ondersteboven door. Van slapen, eten, paren en bevallen tot jongeren voeden: een luiaard doet het allemaal ondersteboven. In de buik van een luiaard zijn sommige organen zelfs omgedraaid, zodat hij beter ondersteboven kan leven.

Ogen in z’n rug
Een luiaard kan zijn nek zo’n 180 graden omdraaien, net als een uil. Dat komt omdat een luiaard een extra wervel heeft. Hierdoor kan 'ie z'n hoofd dus bijna helemaal omdraaien en heeft hij extra veel zicht. Handig!