Waku Waku Weetjes over de orka

Wist je dat een orka heel sociaal is? En dat een vrouwtjesorka bijna twee keer zo oud wordt als een mannetjesorka? Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over de orka!   

Ze zijn samen voor altijd 

Een orka is een heel sociaal dier en leeft graag in grote families. Ze blijven generaties lang bij hun eigen familie. Er zijn zelfs orka-gezinnen gevonden met vier generaties. Elke familie heeft zijn eigen geluid, dat alleen de andere leden van dezelfde familie herkennen. Zo kunnen ze elkaar, waar ze ook in de diepe oceaan zijn, elkaar altijd terugvinden.  

Een vrouwtje wordt zoveel ouder dan een mannetje 

Waar een mannetjesorka maximaal 50 jaar wordt, is de levensduur van een vrouwtjesorka bijna twee keer zo lang. Een vrouwtjesorka kan tot wel 90 jaar worden. Bijzonder is dat de vrouwtjes tot hun 40ste vruchtbaar zijn. Ze leven soms dus nog 50 jaar zonder dat ze zich verder kunnen voortplanten. Deze oma-orka’s kunnen dan wel geen baby’s meer krijgen, schrijf ze nog niet af, want met hun jarenlange ervaring kunnen ze makkelijker aan voedsel voor hun troep komen. 

Er is geen diersoort dat het tegen de orka durft op te nemen   

Ze zijn lief voor elkaar, maar niet voor ander diersoorten. De orka behoort tot de gevaarlijkste dieren in de oceaan. Er is geen dier dat het tegen deze soort op kan nemen. In Engeland hebben ze orka’s niet voor niets de naam ‘killerwhale’ gegeven. De gigantische dieren jagen in grote groepen en vallen daarom gemakkelijk prooi aan. Van vis tot zeevogels en van schildpadden tot haaien: in de ogen én de mond van een orka smaakt het allemaal goed.  

Er is een dreiging voor de orka...  

En dat is de mens. Er werd een lange tijd op orka’s gejaagd, omdat ze de vis en de inkomsten van de visser opaten. Maar ook werden ze vaak verkocht aan een dolfinarium, als publiekstrekker, waar ze in gevangenschap leven. Nu is het jagen op orka’s verboden, maar de orka’s hebben het, door de mens, nog steeds zwaar door de aanhoudende vervuiling van de oceaan.  

...Maar niet echt voor de mens 

De mens is niet altijd goed geweest voor de orka, maar de orka is dat wel voor de mens.  Het is nog nooit voorgekomen dat een wilde orka, het grootste roofdier van de zee, een mens heeft aangevallen. Hoewel het onderwaterleven te vrezen heeft voor de orka behoren wij mensen niet tot zijn of haar natuurlijke prooi. Hetzelfde geldt overigens voor haaien, maar bij haaisoorten is een aanval op mensen iets minder zeldzaam.