Weetjes over het stokstaartje

Wist jij dat stokstaartjes hun oren onder de grond dicht kunnen doen? En dat ze een soort zonnebril dragen om tegen de zon in te kunnen kijken? Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over het stokstaartje.

Felle zon? Stokstaartjes dragen een soort zonnebrillen

Recht de felle zon in kijken? Wij kunnen daar het beste een zonnebril voor op doen, maar voor stokstaartjes is dit geen probleem. Rond hun ogen hebben ze namelijk zwarte vlekken, die werken als een soort zonnebril.

Ze staan om de beurt op de uitkijk

Stokstaartjes leven in groepen in een open savanne- en woestijnlandschap, waar roofvogels hun grootste bedreiging vormen. Er is altijd minimaal één stokstaartje dat rechtovereind zittend of staand op de achterpoten, op de uitkijk staat om de roofvogels te spotten. Ondertussen kan de rest van de groep ongestoord naar eten zoeken.

Geur is heel belangrijk voor stokstaartjes

Doordat stokstaartjes van dichtbij niet zo goed kunnen zien, is geur extra belangrijk. De dieren hebben dan ook een hele goede neus en kunnen elkaar herkennen aan hun geur. Daarnaast komt die goede neus ook handig van pas om prooien te zoeken, zoals insecten, schorpioenen en kleine knaagdieren.

Lange, scherpe nagels 

Stokstaartjes hebben hele gespierde poten, met lange scherpe nagels. Die gebruiken ze om ondergrondse gangenstelsels te graven. Ze kunnen daarmee zelfs in minder dan één minuut hun eigen lichaamsgewicht in zand uitgraven.

Onder de grond? Oren dicht!

Omdat ze hun gangenstelsels en holen dus onder de grond graven, hebben ze nog een handig trucje dat ze gebruiken. Stokstaartjes kunnen namelijk hun oren dichtdoen als ze onder de grond gaan. Hierdoor krijgen ze geen zand in hun oren. Handig!