Weetjes over de giraffe

  Wist je dat een giraffe bijna nooit drinkt? En dat ze aan elkaar met plas laten zien dat ze elkaar leuk vinden? Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over de giraffe! 

Een giraffe heeft een lange blauwe tong 

Wist je dat de tong van een giraffe tot wel 45 centimeter lang wordt? Maar daar blijft het niet bij, want de tong is ook nog eens knalblauw! De blauwe tong zorgt ervoor dat de giraffe, die de hele dag aan het eten is, zijn tong niet verbrand.  

 

Een giraffe drinkt maar een keer per dag 

Heb je ooit een drinkende giraffe gezien? Dat kan, maar wel maar één keer per dag. Drinken is voor een giraffe namelijk nogal ongemakkelijk. Ze moeten door hun lengte hun poten heel ver uit elkaar zetten om water te kunnen drinken. Naast dat het ongemakkelijk is, is het ook nog eens gevaarlijk. Deze drinkhouding zorgt ervoor dat de giraffen bij gevaar niet snel weg kunnen komen. Om zichzelf te beschermen drinken ze dus maar een keer per dag, de rest van het vocht halen ze uit de bladeren die ze eten. Uitdrogen doen ze dus gelukkig niet.  

 

Een giraffe slaapt maar 4 tot 6 minuten per keer 

Drinken doet ‘ie al nauwelijks, maar van een goede nacht slapen heeft de giraffe ook nog nooit gehoord. De giraffe is een van de dieren die het minste slapen, tot 30 minuten per dag verdeeld over korte dutjes van 4 tot 6 minuten. En wat blijkt, ze slapen vaak ook nog staand. Een slapende giraffe is een makkelijke prooi voor roofdieren en ze moeten dus altijd op hun hoede zijn.   

 

Ze houden van plassen 

En omdat ze weinig drinken en slapen hebben ze genoeg tijd voor andere dingen. Giraffen laten door middel van plas aan elkaar zien dat ze elkaar leuk vinden. Dat gaat zo: het vrouwtje plast het mannetje onder. Het mannetje drinkt vervolgens de urine van het vrouwtje om te checken of het vrouwtje in een vruchtbare periode zit.  Als het vrouwtje vruchtbaar is, betekent het vrouwtje zwanger kan raken. 

 

Ze gebruiken hun lange nek om te vechten 

De mannetjes gebruiken hun lange nek niet alleen maar om de hoogste blaadjes uit de bomen te halen. Ook vechten ze graag, om te laten zien wie de leider van de groep is. Bij het nekworstelen, zoals dat heet, leunen de giraffen tegen elkaar aan met hun nek. Het mannetje dat zich het meest rechtop kan houden wint het duel. Het lijkt een beetje doelloos, maar als je dag zo lang is als die van de giraffe moet je iets doen om jezelf te vermaken.