Weetjes over de koala

Wist je dat koala’s bomen knuffelen om af te koelen? En dat ze worden grootgebracht door de poep van hun moeder? Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over de koala! 

Ze eten giftige bladeren waar andere dieren dood aan gaan! 

Koala’s zijn gek op eucalyptusbladeren, dat zijn de giftige bladeren van de eucalyptusboom. Giftig? Ja, je leest het goed. De meeste dieren zouden van deze maaltijd ziek worden of zelfs doodgaan, maar koala’s kunnen er goed tegen. Wel moet een koala flink aan de slag om de giftige stoffen te verbranden. Dat doen ze door te slapen... wel 18 uur per dag! 

Maar voordat ze giftige bladeren eten... eten ze poep!  

De stap van moedermelk naar de bladeren van de eucalyptusboom is voor een babykoala nog te groot. Moederkoala’s voeden hun jongen in de tussentijd op een wel heel aparte manier op: met hun eigen poep! De moederpoep is gevuld met vitaminen en bacteriën die de maag van de joey, zoals een babykoala ook wel heet, voorbereidt op het eten van eucalyptusbladeren. 

Het zijn lastige eters 

Koala’s zijn een beetje verwend. Niet iedere eucalyptusboom is naar hun wens. Van de honderd soorten zijn er maar zo’n dertig die voldoen aan wat ze zoeken. Ze kiezen hun maaltijd uit op basis van de grootte, smaak en samenstelling van de bladeren. Met behulp van hun neus speuren ze naar de blaadjes die ze wél lekker genoeg vinden.    

Koala’s hangen in bomen om af te koelen 

Er is geen foto op internet te vinden waarbij een koala niet in of om een boom hangt. Nu blijkt dat ook een reden te hebben. Onderzoekers kwamen erachter dat koala’s bomen gebruiken om af te koelen. Op een hete dag houden ze zich stevig vast aan de onderkant van de boomstam, waar het net iets koeler is. Tijdens warm weer kunnen koala’s ook hijgen of hun vacht aflikken om te voorkomen dat ze het warm krijgen.  

Een koala is niet zo schattig als je denkt 

Ze zien er misschien schattig uit, maar probeer een koala niet zomaar op te pakken of te aaien. Ze hebben hele scherpe klauwen en tanden en zullen zichzelf verdedigen als ze vinden dat dat nodig is.