Weetjes over de neushoorn

Wist je dat een neushoorn tot wel 20 kilo per keer poept? En wist je dat een neushoorn al na tien minuten na de geboorte begint met lopen? Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over de neushoorn! 

De neushoorn heeft een bijzondere familie 

Je verwacht het aan zijn uiterlijk niet, maar neushoorns hebben een bijzondere familie. De neushoorn behoort tot de onevenhoevigen, waar ook paarden, zebra’s en tapirs deel van uit maken. Hoewel een paard en een neushoorn misschien niet heel veel op elkaar lijken, hebben ze toch een ding gemeen: beide dieren hebben een oneven aantal tenen per poot. Neushoorns hebben drie tenen per poot, en bijvoorbeeld een paard maar één. 

 Een vrouwtjesneushoorn is wel zestien maanden zwanger 

In de mensenwereld duurt een zwangerschap negen maanden. Neushoorns plakken daar nog een paar maanden extra aan vast. Een neushoorn is namelijk bijna twee keer zo lang zwanger als een mens. Per zwangerschap van zestien maanden wordt er één kalfje van in totaal 45 kilo geboren. Het vrouwtje voedt haar kalf, zoals een babyneushoorn heet, na de bevalling zelf op. 

Een babyneushoorn begint al na tien minuten met lopen 

Een kalf begint staat al na tien minuten op zijn vier poten mét drie tenen per stuk. Heel stabiel is het nog niet, maar wij mensen doen daar veel langer over. Na een maand eet het kalf voor het eerst vast voedsel en na vier of vijf maanden neemt het zijn eerste slok water. Het kalf blijft bij zijn moeder tot er een nieuw neushoornjong geboren wordt.  

De neushoorn laat gigantische boodschappen achter 

De neushoorn kan per dag meer dan 20 kilo poepen. Iedere neushoorn produceert poep met een eigen unieke geur. Dat komt goed van pas, want ze gebruiken die twintig kilo aan uitwerpselen om een gebied te claimen. Een neushoorn verdeelt zijn drollen over twintig tot dertig stapels om andere neushoorns op afstand te houden. Want welke neushoorn heeft er nou zin om in de stank van de ander te zitten? 

De rimpels van een neushoorn 

Het lijkt wel alsof een neushoorn vergeten is zijn veel te grote t-shirt te strijken. Maar die rimpels hebben een belangrijke functie. Een neushoorn kan niet zweten en dat is ook waarom hij graag een modderbad tegen de warmte neemt. Als zijn huid strak zou zijn, zou het koude modder veel te snel verdampen. Het gekreukelde t-shirt heeft dus een belangrijke functie: om de neushoorn koel te houden.