Weetjes over de octupus

Wist je dat een octopus altijd een inktvis is, maar niet andersom? En dat als een octopus een arm verliest, deze gewoon weer teruggroeit? Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over de octopus!   

Een octopus heeft drie harten  

Met je hart moet je zuinig zijn, wij mensen hebben er namelijk maar één van. Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart. Reden hiervoor is dat octopusbloed net iets anders is dan mensenbloed. Mensenbloed is rijk aan ijzer, een belangrijk stofje om ons lichaam te laten werken, terwijl het bloed van octopus is gevuld met een andere stof: koper. Koper zorgt ervoor dat het meer zuurstof op kan nemen in een warm klimaat. Nu leven octopussen voornamelijk op de bodem van de oceaan waar het vooral heel erg koud en nat is. Daarom hebben ze wat hulp nodig en daarvoor hebben ze twee extra harten. 

Een octopus heeft koninklijk bloed 

Als mensen spreken over blauw bloed, dan gaat dat meestal over het koninklijk huis, oftewel van adel zijn. Maar wist je dat een octopus echt blauw bloed heeft? Door de grote hoeveelheid koper in het bloed van de octopus is zijn bloed blauw.    

Een octopus is altijd een inktvis 

Er is soms nog wel eens verwarring tussen een octopus of een inktvis. De inktvis is de soort en de octopus is het dier. Onder de soort ‘inktvis’ vallen naast de octopus ook de pijlinktvis en zeekat. Het is een soort verzamelnaam voor verschillende weekdieren die in staat zijn om inkt te spuiten om zo het zicht van een vijand te ontnemen.  

Een octopus heeft geen acht tentakels? 

Een octopus heeft acht tentakels, toch? Nou, zo zit het niet helemaal. Wanneer een octopus zichzelf verplaatst op de bodem van de oceaan gebruikt hij twee armen als benen. Met de twee ‘benen’ de het meest vooraan zitten, wandelt hij over de bodem naar zijn plaats van bestemming. De andere zes armen worden gebruikt om de omgeving te ontdekken en voedsel te zoeken.  

Een octopus is nooit lang zijn tentakels kwijt  

Als een octopus een van zijn armen verliest, hoeft hij er geen te missen. In elk geval niet voor een lange tijd. Als de arm is afgebroken, groeit deze in ongeveer een jaar weer aan. Soms wil het lot dat een octopus zelfs een extra arm heeft.