Weetjes over de olifant

Wist je dat de olifant het grootste landdier is ter wereld? En dat een olifant net zo snel plast als een kat? Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over de olifant!  

De mammoet en de olifant zijn familie van elkaar  

Olifanten zijn onderdeel van een wel hele oude familie zoogdieren, namelijk de slurfdieren. Deze familie is al zo’n 35 miljoen jaar op de wereld. In totaal hebben er honderden soorten slurfdieren bestaan, waarvan de 4.000 jaar geleden-uitgestorven mammoet de bekendste is. De grootste soort, de steppemammoet, kon tot wel 4,5 meter hoog worden. Nu is het grootste familielid de Afrikaanse savanneolifant, met een maximale hoogte van 3,2 meter! 

Er bestaan nog drie soorten olifanten 

Lang werd gedacht dat er nog maar twee olifantsoorten over waren: de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. In 2021 kwamen wetenschappers tot de ontdekking dat de Afrikaanse olifant al die tijd al uit twee soorten heeft bestaan. Dat betekent dat er nog drie soorten op de wereld zijn. Twee daarvan leven in Afrika, de bosolifant en savanneolifant en één soort in Azië. 

Het verschil tussen de olifanten is goed te zien 

Het verschil tussen de drie soorten is goed te zien. De Afrikaanse olifantsoorten zijn groot en wegen soms tot 6.500 kilo! Ook hebben ze grote oren, lange tanden en een rug die naar beneden afloopt. De Aziatische olifant is veel kleiner en weegt maximaal 4.000 kilo. Met kleinere oren, kleinere tanden en een rechte rug ziet de Aziatische olifant er veel vriendelijker uit.  

De slurf is een snorkel  

Een olifant kan absoluut niet zonder zijn slurf, een soort lange, flexibele bovenlip én neus. Olifanten doen er alles mee. Ze gebruiken hun slurf om te drinken, te badderen, te ademen en om dingen vast te pakken. Aan het uiteinde van de slurf bevinden zich twee vingers, in het geval van de Aziatische olifant één, om dingen vast te pakken. Ze zijn er zo goed in, dat ze een enkel grassprietje kunnen oppakken of een pen kunnen vasthouden. Ook gebruikt hij zijn slurf om te snorkelen. Door het uiteinde van hun slurf boven water te houden, kunnen olifanten diepe rivieren en meren oversteken.  

Een olifant plast net zo snel als een kat 

Een olifant is een razendsnelle plasser. Onderzoekers kwamen erachter dat een olifant net zo snel is met plassen als een kat, terwijl zijn kleine boodschap 3600 keer groter is! Ze plassen zo’n 18 liter, dat staat gelijk aan 12 pakken fristi, per keer en doen daar maar 20 seconden over.