De leukste weetjes over rendieren

Als we denken aan een rendier, dan denken we direct aan kerst. Rendieren trekken aan de slee van de kerstman, hebben knalrode neuzen én ze vliegen. Maar hoeveel weten we echt over deze diersoort? Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over het rendier! 

Het rendier is gemaakt voor extreme kou! 

Waar wij mensen al snel beginnen te zeuren dat het te koud is, zal je het rendier niet zo snel horen. Een rendier heeft een hele dikke vacht om zichzelf te beschermen tegen de kou. De hoeven van een rendier zijn daarnaast heel groot en harig, het ziet er misschien heel grappig uit, maar dat zorgt ervoor dat ze niet wegzakken in de sneeuw of modder.  

Dit komt niet bij andere hertensoorten voor: een vrouwtjesrendier draagt een gewei! 

Waar bij alle andere hertensoorten alleen het mannetje een gewei draagt, siert bij het rendier ook het vrouwtje met een fantastisch gewei. Ieder jaar in oktober of november laten de rendieren het gewei vallen. Als een vrouwtje zwanger is van een hertenkind mag ze haar gewei dat jaar houden. Je kunt er dus vanuit gaan dat als je in december een rendier mét gewei ziet, dat het rendier een kindje verwacht. In februari het volgende jaar begint het mannetje weer een gewei te krijgen, in mei is het tijd voor de vrouwtjes. 

Een rendier heeft een wel heel speciale neus! 

Wat moet een rendier toch zonder zijn neus! Met behulp van hun neus warmen ze koude lucht op voordat het hun lichaam binnengaat. Dat zorgt ervoor dat ze ondanks het hele koude weer warm blijven. Maar het is niet alleen een heerlijke verwarming, ze kunnen er ook heel goed mee ruiken. Rendieren kunnen makkelijk voedsel vinden dat goed verstopt ligt onder de sneeuw. Maar het is niet alleen maar leuk, want het betekent ook dat ze scheetjes wel héél goed kunnen ruiken.  

Er is een discussie over de kleur van de neus 

Rudolph uit de bekende kerstverhalen heeft een rode neus. Onderzoekers zijn al jaren in gesprek met elkaar over wat die rode neus nou precies betekent. Van een oververhitte neus tot een neus zoals vissen dat ook kunnen hebben: er is nog geen conclusie getrokken. En dus blijft het tot de dag van vandaag een vraag waarom de neus van Rudolph rood is. Een rendier heeft meestal geen rode neus, maar het kan best dat er een paar bijzondere rendieren op de wereld rondlopen.  

Zo snel als een Olympische sporter?  

Rendieren zijn snelle dieren. Ze staan erom bekend dat ze grote afstanden kunnen afleggen. Maar wist je ook dat een rendier zelfs zó snel is dat hij 90 minuten nadat hij geboren is al net zo snel is als een Olympisch sprinter? Dat is net zo snel als dat je vier afleveringen van Waku Waku kijkt! Binnen een paar uur lukt het de babyrendieren zelfs om de groep van volwassen rendieren bij te houden. Ze kunnen heel snel rennen, maar dat ze kunnen vliegen: dat is een fabeltje.