Saar's Slijm Fabriek

Een recept van Saar

Saars allergrootste hobby is slijm maken, dus hoe kan het ook anders dan dat ze voor haar spektakelstuk een slijmtaart maakt? Het leuke aan slijm is volgens Saar dat je helemaal los kunt gaan met glitters en kleurtjes. En dat is precies wat ze bij deze taart ook heeft gedaan! Lekker vrolijk met felle kleuren, slijmpotjes en lijmflesjes. Elke laag heeft een andere vulling, dus dit is met recht een spektakelstuk te noemen. 

Ingrediënten

Biscuit
300 gram eiwit 
220 gram suiker 
200 gram eidooiers 
16 gram maïzena
210 gram patentbloem

Taart
8 eieren 
225 gram kristalsuiker
24 gram vanillesuiker
165 gram bloem
50 gram maïzena
Rasp van 1 sinaasappel
Roze gelkleurstof 
Groene gelkleurstof

Aalbessencurd
150 gram aalbessen
1 citroen
175 gram kristalsuiker
125 gram roomboter
2 eieren
10 gram maïzena

Banketbakkersroom
1000 milliliter melk
2 vanillestokjes
100 gram suiker
100 gram custardpoeder

Botercrème
400 gram banketbakkersroom
360 gram roomboter
120 gram basterdsuiker

Zwitserse room
500 milliliter slagroom
8 gram vanillesuiker
Overige banketbakkersroom

Chocolate chip cookie vulling
250 gram Zwitserse room 
100 gram Gemalen chocolate chip cookies

Frambozen vulling
250 gram Zwitserse room
150 gram frambozen

Decoratie 
200 gram witte chocolade
Chocolade kleurstof roze 
Chocolade kleurstof groen 
1 kilo licht roze fondant
200 gram witte fondant 
Groene kleurstof 
Oranje kleurstof 
Roze kleurstof 
Eetbare etiketten 
Sprinkels

Bakgereedschap
3 Bakplaten
Springvorm van ø 26 centimeter
Springvorm van ø 20 centimeter
Springvorm van ø 15 centimeter
Taartkartons van ø 26, ø 20 en ø 15 centimeter
Staande mixer met toebehoren
Taartzaag
Dowels
Slijmbakjes
Spuitzakken
Garde
Zeef
Spuitmondje 2 of 3 

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Vet de springvormen in en bekleed ze met bakpapier. Vet ze daarna nogmaals in.
Bekleed 3 bakplaten met bakpapier.

Biscuit
Klop de eiwitten kort luchtig in de keukenmachine.
Voeg de suiker toe en klop de eiwitten volledig luchtig en stijf.
Klop de eidooiers los en spatel ze met de hand voorzichtig door de opgeklopte eiwitten, zodat de massa zo weinig mogelijk luchtigheid verliest.
Zeef de maïzena en de bloem.
Spatel door het eimengsel tot een homogene massa.
Verdeel het beslag over 3 bakplaten en strijk het uit.
Bak de biscuits in ongeveer 9 minuten gaar.
Laat ze volledig afkoelen en trek het bakpapier voorzichtig los.
Snijd de biscuits in cirkels van ø 26 centimeter. 

Taart
Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
Leg de eieren in een bak met lauw water.
Klop de eieren met de sinaasappelrasp, suiker en vanillesuiker op. Begin langzaam en mix uiteindelijk op de hoogste stand voor 5 minuten.
Zeef de bloem en maïzena en spatel dat er in 2 keer doorheen.
Vul 2 kleine bakjes met het beslag. Houd de rest apart.
Kleur 1 bakje roze en 1 bakje groen.
Schep beide mengsels in een spuitzak.
Vul de ingevette springvormen met gewoon beslag en slierten roze en groen beslag door elkaar. 
Bak de cakes in 25 - 30 minuten gaar. 

Aalbessen curd
Ris de bessen, was ze schoon en dep ze droog.
Kook ze 5 minuten, totdat alle bessen zijn opengeknapt.
Doe de bessen in een zeef en druk ze er zoveel mogelijk doorheen. Vang het sap op.
Verwarm de suiker, boter en citroenrasp au bain-marie.
Meng het citroensap met het bessensap.
Voeg alles bij elkaar, zodra de boter is gesmolten.
Klop de eieren los en giet ze al roerend bij het warme mengsel.
Blijf roeren tot het indikt tot vladikte.
Voeg (als de curd niet genoeg indikt) een papje van maizena en water toe om verder in te laten dikken.
Schep de curd in een platte schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.

Banketbakkersroom
Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
Roer een klein beetje melk met de suiker en de custard tot een papje.
Breng het vanillemerg met de overige melk aan de kook.
Voeg beetje voor beetje de warme melk toe aan het papje en klop het door met de garde.
Giet alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook terwijl je goed blijft roeren.
Laat indikken tot vladikte.
Giet in een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Botercrème
Klop de boter luchtig en soepel.
Voeg de basterdsuiker toe.
Laat doorkloppen tot de boter wit kleurt.
Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en laat de crème nog 10 - 15 minuten draaien.
Schep de crème in een spuitzak. 

Zwitserse room
Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf.
Voeg de overgebleven banketbakkersroom toe.
Schep in een spuitzak. 

Chocolate chip cookie vulling
Maal de chocolate chip cookies fijn.
Spatel de cookies door de Zwitserse room.
Schep de vulling in een spuitzak. 

Decoratie
Smelt de chocolade au bain-marie.
Verdeel in 2 delen en kleur een deel groen en een deel roze.
Schep in spuitzakjes.
Rol de roze fondant uit tot 2 dunne plakken waarmee je de taarten kunt bekleden. 

Opbouw
Pak de 3 plakken die je uit het biscuit hebt gesneden.
Leg 1 laag op een taartkarton.
Spuit een dijkje botercrème rondom en verdeel daar een laag Zwitserse room in.
Leg er een biscuit bovenop.
Spuit opnieuw een dijkje botercrème en verdeel daar de aalbessencurd in.
Sluit deze taart af met een laatste biscuit.
Smeer de taart af met botercrème en laat opstijven in de koeling.
Snijd de taarten van ø 20 en ø 15 centimeter horizontaal doormidden.
Spuit op de onderste helften van elke taart een dijkje botercrème.
Vul de ø 20 centimeter taart met chocolate chip cookie vulling. 
Vul de ø 15 centimeter taart met zwitserse room.
Leg de frambozen in cirkels op de zwitserse room en druk ze er licht in.
Smeer de taarten af met de overgebleven botercreme en laat opstijven in de koeling.
Rol de roze fondant uit tot 3 dunne plakken en bekleed daarmee alle taarten.
Zet de grootste taart onderop en steek daarin een aantal dowels.
Zet de middelgrote taart (inclusief karton) daar op en verdeel ook daarin een paar dowels.
Zet de kleinste taart bovenop.
Houd een klein stukje wit fondant apart voor de doppen van de lijmflesjes.
Kneed de witte fondant door en kleur het met de roze en groene kleurstof.
Kleur een klein stukje oranje voor het puntje op de dop.
Houd een stukje roze en groen apart voor in de slijmpotjes.
Maak van de rest van de roze en groene fondant 2 lijmflesjes.
Plak de eetbare etiketten op de lijmflesjes.
Smelt de chocolade en maak een deel roze en een deel groen.
Plak de etiketten op de slijmpotjes
Maak met gekleurd fondant 1 dowel vast in een slijmpotje
Steek deze aan de zijkant in de taart alsof het potje zweeft
Druppel de chocolade over de taart vanuit de potjes alsof het slijmdrip is.
Leg het andere potje op de taart en laat ook hier slijm uitlopen.
Verdeel de lijmflesjes over de taart.
Versier met sprinkels.
Taart klaar? Slijmen maar!