Interview met Freek over de nieuwe afleveringen!

Wat valt er te verwachten in het nieuwe seizoen? En wat mogen we echt niet missen volgens Freek in het nieuwe seizoen? Lees het allemaal! 

Ha Freek! Hoe gaat het met je? Vanaf november is er een nieuw seizoen van Freeks Wilde Wereld te zien. Wat kunnen we allemaal verwachten en naar welke landen zijn jullie geweest?

Voor het nieuwe seizoen van Freeks Wilde Wereld ben ik met mijn team afgereisd naar de Malediven waar ik in de Indische Oceaan heb gedoken met tijgerhaaien en de meest bizarre zeedieren heb gezien! Zoals relaxte schildpadden, zeesterren die zichzelf in tweeën kunnen splitsen, zeekomkommers die hun ingewanden kunnen uitkotsen en allerlei bijzondere vissen.

Verder reisden we door de onherbergzame woestijn van Namibië, een land in het zuiden van Afrika. Daar stond ik oog in oog met reusachtige woestijnolifanten, en volgde ik het spoor van een slapende neushoorn. Ik hielp bij het vangen en onderzoeken van een woestijnleeuw, cheeta en luipaard en rook de twijfelachtige ‘parfum’ van giraffen. Verderop zag ik hoe pelsrobben, oryxen en struisvogels zich prima redden in het kurkdroge landschap. Ik liep een van de gevaarlijkste gifslangen van Afrika tegen het lijf: een Kaapse cobra. En diep in de nacht mocht ik helpen met het plaatsen van een zender op een schubdier; het meest gestroopte landdier ter wereld.

En tijdens onze reis door Canada volgden we het spoor van grizzlyberen die zich klaarmaken voor de winter. Het landschap was daar ongelofelijk mooi, maar de tocht door het woud was een uitdaging! In het koude Canadese water heb ik gedoken met een groep zeeleeuwen, die helemaal geen last hadden van de kou! Net zoals de gezellige zeeotters en bijzondere zeedieren die ik zag aan de Canadese kust. En ook hier in Nederland heb ik een frisse duik genomen tussen de zeehonden van de Waddenzee.

 

Vorig seizoen hadden jullie te maken met de pandemie. Toen vertelde je dat jullie je toch ook beetje hebben moeten aanpassen. Hebben jullie voor dit nieuwe seizoen nog te maken gehad met corona maatregelen waardoor jullie hebben moeten improviseren of moeten aanpassen?

Ook dit seizoen was het elke keer weer spannend of de reizen wel of niet door konden gaan. Daarom bereiden we alle reizen voor met de gedachte in ons achterhoofd dat dingen toch anders kunnen lopen dan verwacht en houden we altijd een plan B achter de hand. We hebben één reis moeten afzeggen, de dag voor vertrek, omdat we daar toch niet konden filmen door de lokale corona maatregelen. Gelukkig zijn de andere reizen naar de landen waar de grenzen open waren wél gewoon doorgegaan en hebben we desondanks weer een waanzinnig mooi seizoen kunnen neerzetten!

 

Ook dit seizoen komen jullie weer bijzondere dieren tegen. Wat is het meest bijzondere dier dat jullie hebben gezien?

Ik vind ieder dier dat ik tegenkom tijdens elke reis altijd weer erg bijzonder. En ook deze keer heb ik weer allerlei unieke ontmoetingen meegemaakt. Het Kaapse schubdier dat zichzelf in zijn harnas had opgerold was ongelofelijk bijzonder om te zien. Er worden miljoenen van deze dieren gestroopt en het voelde ontzettend goed om dit dier te kunnen beschermen tegen de stroperij. Of was het toch de woestijnleeuwin, een kat nog machtiger en gevaarlijker dan de ‘gewone’ savanneleeuwen, die rustig in mijn armen lag te slapen terwijl ik haar een nieuwe zenderhalsband gaf. Of misschien waren de tijgerhaaien die mij omsingelden in de warme zee van de Malediven wel het meest indrukwekkend!

 

Is er ook een dier geweest dat jullie hebben gezien wat je echt niet had verwacht?

Ik weet van tevoren wel welke dieren er rondlopen of zwemmen in de gebieden waar ik naartoe reis. Maar ik weet natuurlijk nooit welke ik ook daadwerkelijk tegen het lijf loop! En terwijl we in Namibië door de skelettenkust reden, kwamen we op het spoor van een bruine hyena. Ze was toevallig net op jacht en had een pelsrob te pakken. Dat was een geweldig moment om mee te mogen maken. Een andere onverwachte ontmoeting was op een piepklein, afgelegen eilandje in de Malediven. Tussen twee duiken door ging ik daar eens de boel verkennen en kwam tot mijn verbazing een slang tegen. Hoe die daar terecht is gekomen is en blijft een raadsel.

Je reist voor het programma natuurlijk de hele wereld over. Wat vond je dit keer het leukste aan die avonturen? (Note van redactie: wellicht iets dat behind the scenes gebeurd is/ spannende anekdote?)

Om bij de gebieden te komen waar we willen filmen, moeten we soms flinke afstanden afleggen door afgelegen gebieden. De wildernis waar we dan doorheen rijden, varen of vliegen is fantastisch mooi. In Canada vlogen we met een klein watervliegtuigje vlak langs de bergen in Canada. Wat een uitzicht was dat!

Wat vond jij het meest bijzondere om op te nemen en mogen we dus absoluut niet missen? Waarom?

De momenten dat ik écht dichtbij levensgevaarlijke roofdieren kon komen, zoals wanneer ik hielp bij het vangen en onderzoeken van luipaarden, cheeta’s en woestijnleeuwen, waren echt hele indrukwekkende ervaringen. Je ziet pas echt hoe machtig deze dieren wel niet zijn wanneer je recht tussen die gigantische hoektanden door kan kijken of wanneer je die grote, vlijmscherpe klauwen eens kan voelen! 

 

Kijk Freeks Wilde Wereld elke werkdag om 18.10 op NPO Zapp!