Nieuw seizoen Freeks wilde wereld!

In dit nieuwe seizoen van Freeks wilde wereld stort prof. dr. Freek Vonk zich weer volop in het avontuur. De bekendste bioloog van Nederland reist de hele wereld over, op zoek naar de meest bijzondere dieren. Freek reist met husky's door het besneeuwde Noorwegen, krijgt in Suriname onverwachts bezoek van een tapir en kampeert met Andesberen op grote hoogte in Peru. Onderweg geeft hij tips: hoe overleef je in de meest afgelegen en ruige plekken op de wereld? In Freeks wilde wereld laat hij de kijkers zijn unieke en spannende ervaringen meebeleven. Kortom: dat wordt weer smullen vanuit je stoel.

Opnieuw trekken Freek en zijn team alles uit de kast om de mooiste dieren te filmen. En dat levert spannende momenten op. Zo staat Freek oog in oog met een reusachtige olifant in Namibië en zwemt hij in Zuid-Afrika een stukje mee met de oerbewoners van de zee: gevlekte zevenkieuwshaaien. Gelukkig kan hij ook even ontspannen tussen een gezellige familie beerbavianen. Als geen ander weet Freek Vonk zijn enthousiasme over de natuur over te brengen op jong en oud. Het is net, of je met hem mee op reis bent.


Freek met slang in Namibië © Ivo Borkus


Maandag 7 november: Noorwegen - IJskrabben

Het is ijskoud in Noorwegen, maar dit weerhoudt Freek er niet van om een levensgevaarlijke duik onder het dikke pak ijs te maken. Door een wak daalt hij af naar de zeebodem, waar hij stuit op reusachtige koningskrabben. Terwijl Freek het liefdesspel van twee krabben bewondert, laat geluidsman Bange Bassie zien hoe je op het droge lekker warm blijft.


Dinsdag 8 november: Noorwegen - (De) Weg naar het noorden

Meestal is Freek op zoek naar dieren, maar vandaag reist hij met behulp ván dieren. Samen met een groep husky’s reist Freek op de slee door het besneeuwde landschap van Noorwegen. Hij komt er al snel achter dat dit niet zo makkelijk is als het eruitziet, het gaat met vallen en opstaan. Freek komt verderop een kudde rendieren tegen. Freek legt uit hoe rendieren overleven in hun ijzige omgeving.


Woensdag 9 november: Namibië - Verborgen gevaren op de savanne

Freek is zoekt met een zender naar olifanten op de savanne van Namibië, maar ze laten zich niet makkelijk vinden! Plotseling staat Freek oog in oog met zo’n dreigende reus. Terwijl ze afstand nemen, ontdekken Freek en zijn team dat er ook kleine gevaren loeren op de savanne, verstopt tussen het gras. Als dat maar goed gaat...


Donderdag 10 november: Namibië - Vliegende honden

Een roedel Afrikaanse wilde honden krijgt een nieuw thuis op de Namibische savanne. De verhuizing is een flinke kluif! Freek en zijn team helpen de wilde dieren te verdoven en per vliegtuig naar hun nieuwe omgeving te vervoeren. Freek laat van dichtbij zien wat een geweldige roofdieren Afrikaanse wilde honden zijn.


Vrijdag 11 november: Suriname - Onverwacht bezoek

Freek en geluidsman Bange Bassie ontdekken een vliegensvlugge wurgslang in het oerwoud van Suriname. Wanneer de nacht valt, worden Freek en zijn team verrast door een onverwachte bezoeker: een tapir! Freek heeft deze bijzondere en schuwe dieren nog nooit eerder van zo dichtbij mogen bewonderen. Hij legt uit hoe tapirs op en top zijn aangepast aan de jungle.


Maandag 14 november: Peru - Kamperen met beren

Freek kampeert in de ruige wildernis van Peru. ’s Nachts houdt hij de omgeving in de gaten met trapcams. Wat zou er in de duisternis allemaal rond zijn tentje sluipen? ’s Ochtends wordt Freek verrast door de enige beren van Zuid-Amerika: Andesberen! Ze komen wel heel dichtbij. Als dat maar goed gaat...


Dinsdag 15 november: Zuid-Afrika - Katten in het kelpwoud

Freek duikt in Zuid-Afrika dwars door een 'jungle' op de zeebodem: kelpwoud. Hij legt uit dat kelpwouden op bossen lijken, ondanks dat kelpwier heel anders is dan bomen. En net zoals in de tropische jungle, zit het hier ook vol met katten. Ze hebben geen scherpe klauwen of een zacht vachtje, maar het zijn wel meesters in verstoppen. Aan het einde van de duik worden Freek en zijn team verrast door een nieuwsgierige groep Kaapse pelsrobben, ook wel Zuid-Afrikaanse zeeberen genoemd.


Woensdag 16 november: Zuid-Afrika - Oerhaaien

Freek zoekt naar haaien voor de ruige kust van Zuid-Afrika. Onder water stuit hij op echte oerbewoners van de zee: gevlekte zevenkieuwshaaien. Freek vertelt hoe deze haaien nog lijken op familieleden die vele miljoenen jaren geleden in zee zwommen. Verderop komt Freekzandtijgerhaaien tegen, die onderweg zijn naar hun paargronden. Hij legt uit hoe hun jongen al voor hun geboorte voor zichzelf leren opkomen. Geluidsman Bange Bassie vindt al die haaien maar spannend. Zou hij zelf een duik durven nemen?


Donderdag 17 november: Namibië - Dieren in de duisternis

In een pikdonkere nacht zijn Freek en zijn team op pad in de zandduinen van de Namibwoestijn. Freek vindt een bijzondere gekko en een kleine pofadder. Freek legt uit waarom deze dieren ’s nachts pas op stap gaan en waarom je ze, ondanks hun grootte, zeker niet moet onderschatten!


Vrijdag 18 november: Namibië - Badgasten in de woestijn

Freek laat zien hoe zelfs waterdieren zich prima redden in de kurkdroge Namibwoestijn. Hij neemt een duik tussen de zeeberen. Hoe log ze op het zand misschien ook lijken, zo sierlijk zijn ze onder water. Verderop vindt Freek kleurige flamingo’s, die lekker staan te pootjebaden.


Maandag 21 november: Namibië - Kattenkwaad en apenstreken

In het Naankuse wildreservaat van Namibië worden geredde dieren opgevangen. Freekontmoet hier de kampioen hoogspringen van de savanne: een caracal. Hij is omgeven door nog veel meer bijzondere dieren, zoals leeuwen en neushoorns. Verderop maakt Freekvrienden met een troep beerbavianen. En die maken er een gezellige boel van. 


Dinsdag 22 november: Suriname - Jagers aan de oever

Freek vaart per kano over de rivier in de Surinaamse jungle. Aan de drooggevallen oever vindt hij een wolfsvis in een benarde situatie. Is Freek op tijd om de vis te redden? Verderop ziet Freek de grootste slang ter wereld: de groene anaconda. Freek legt uit hoe deze kolossen hun prooien in het water vangen.


Woensdag 23 november: Suriname - Harde pantsers en scherpe tanden

In de jungle van Suriname doet Freek het een dagje rustig aan, net als de schildpad die hij op zijn pad tegenkomt. Na een lekkere plons in de rivier vindt Freek een dier met een bloedstollende reputatie. Hij legt uit dat je eigenlijk helemaal niet zo bang hoeft te zijn voor piranha’s. No spang, geen zorgen.


Donderdag 24 november: Peru - Ruige bergen en wollige vriendjes

Freek en zijn team zijn hoog in het Andesgebergte van Peru op zoek naar alpaca’s en hun wilde familieleden: vicuña’s. Tijdens de zoektocht vecht het team tegen hoogteziekte en Freek legt uit waar dat nou door komt en wat ze eraan kunnen doen. Hij vertelt hoe de schattige, lama-achtige dieren zich hebben aangepast aan hun ruige omgeving.


Vrijdag 25 november: Peru - De Koning van de Andes

In de bergen van Peru zijn Freek en zijn team op zoek naar de koning van de vogels: de Andescondor. Andescondors zijn gieren én de allergrootste vogels ter wereld. Maar toch zijn ze bijzonder moeilijk te spotten. Freek haalt alles uit de kast om deze machtige vogels te vinden. Zullen ze zich laten zien?

 

Over VPRO Jeugd

VPRO Jeugd is al ruim dertig jaar leverancier van onderscheidende kinderprogramma’s. Geen dagelijkse kost, maar andere koek. Eindeloos houdbaar, altijd lekker.

vpro.nl/anderekoek

 

 

Freeks wilde wereld: vanaf 7 november, elke werkdag, 18.10 uur, VPRO, NPO Zapp

#freekswildewereld