interview met Freek!

Een nieuw interview met Freek ter ere van het nieuwe seizoen van Freeks Wilde Wereld! Welke dieren heeft Freek dit jaar allemaal ontmoet? 

Hoi Freek! Hoe gaat het met je? Vanaf november is er een nieuw seizoen van Freeks Wilde Wereld te zien. Wat kunnen we allemaal verwachten en welke landen zijn jullie allemaal geweest?

Ook dit seizoen laten wij weer zien hoe groots de natuur is. Van Costa Rica naar het verre Australië en van Nepal tot heel dichtbij hier in Nederland. Zo ga ik in Nederland op zoek naar een giftige adder op de hei in Drenthe. En in Gelderland naar bevers, de op één na grootste knaagdieren ter wereld. Gaaf he?

Maar natuurlijk is er meer, ik begin de dag met een jungledouche in het regenwoud van Costa Rica, check een luiaard die ongelooflijk traag moet poepen, speel verstoppertje met olifanten in Nepal en houd mijn adem in tijdens een spectaculaire duik met krokodillen in Mexico. In Australië ontmoet ik vreemde vogels genaamd, Kasuarissen. Kasuarissen zijn grote zwarte loopvogels en die hebben een gevaarlijke high kick. En in de jungle van Mexico wemelt het van de spinnen en vleermuizen. Ook kleine dieren neem ik uiteraard onder de loep, zoals de gele neushoornsprinkhaan die keihard kan bijten. En als echte natuurliefhebber help ik graag een handje mee: bij de bescherming van hamerhaaien, maar ook bij het vrijlaten van een gestrand en hersteld vogelbekdier.

 

We leven nu natuurlijk in een wereldwijde pandemie, is het gelukt om overal volgens plan te komen of hebben jullie ook moeten improviseren?

Natuurlijk heeft dit jaar ook voor ons reizen in een ander daglicht gestaan. Zo moesten we in maart onze reis naar Noorwegen een dag voor vertrek annuleren. Cameraman Ivo, geluidsman Bassie en ik hadden de koffers allemaal al ingepakt. Gelukkig hadden wij net voor de pandemie veel gereisd en hierdoor kunnen wij ook dit seizoen weer prachtige plekken laten zien. Het blijft improviseren, maar ik hoop snel weer op reis te kunnen.

 

En als jullie eenmaal in de natuur waren, merkte je dan nog iets van corona?

Diep in de jungle of tijdens het duiken merk je natuurlijk minder van corona, maar waar we ook waren we hielden ons altijd streng aan de regels.

 

Ook dit seizoen zijn jullie vast weer veel verschillende dieren tegengekomen. Wat is het meest bijzondere dier dat jullie hebben gezien?

Het meest bijzondere dier? Dat is wel een lastige vraag het waren er weer zoveel dit jaar, maar mijn ontmoeting met een potvis in de wateren rondom de Azoren was wel echt heel bijzonder.

 

Naast Costa Rica, Nepal en Mexico hebben jullie dit seizoen ook in Nederland gedraaid! Heeft de natuur in Nederland je ook verbaasd?

Al van jongs af aan weet ik hoe mooi de natuur in Nederland is en ik vind het dan ook ontzettend leuk om dit met de kijkers te delen, en te laten zien wat Nederland allemaal te bieden heeft. En dat is meer dan mensen denken.

 

Zijn er ook bijzondere of leuke dieren die we in Nederland zelf in de natuur kunnen tegenkomen?

Nou en of, wat dacht je van dassen, bevers en zelfs giftige adders. Met die laatste moet je natuurlijk wel erg voorzichtig zijn en mocht je er eentje spotten, laat die dan met rust en loop er met een grote boog omheen. Nederland heeft op het gebied van dieren zoveel moois.

 

Wat vond jij het allerleukste om op te nemen en mogen we dus echt niet missen van dit nieuwe seizoen?

Een van de gaafste dingen die we hebben gedaan is zwemmen met krokodillen in Mexico. Deze dieren heb ik natuurlijk al veel vaker gezien, maar nog nooit op zo’n manier. Krokodillen zijn levensgevaarlijk en deze kans is uniek in de wereld! Tijdens het zwemmen was ik zó dichtbij dat ik alleen nog maar gigantische krokodillentanden zag. En wat er dan door je heengaat…dat is eigenlijk niet te begrijpen of te beschrijven. Een soort oergevoel kwam er in mij los. Wauw!