Hoe kan een satelliet door wolken heen kijken?
Clipphanger
Zoals wij kijken naar de dingen om ons heen, zo kijkt een satelliet ook naar de dingen om ons heen. Licht van de zon reist naar de aarde, dat licht wordt door het aardoppervlak weerkaatst en komt heel veel kilometers hoger terecht bij een satelliet, waar het wordt opgevangen door een soort foto-apparaat. En daarmee wordt onze Moeder Aarde vastgelegd voor het nageslacht. Even lachen, ennnn... knip!
Door de grote hoogte waarop satellieten ronddraaien, kunnen ze enorme stukken aarde in de gaten houden. Ze houden een oogje in het zeil bij het oprukken van de woestijnen én bij de veiligheid van onze eigen dijken. Helaas is het niet altijd even zonnig, zeker bij ons. Als er wolken samenklonteren, dan krijgen de passieve instrumenten in de satelliet alleen nog maar grijze input. En dan moeten de wetenschappers maar gokken wat er allemaal gaande is...
Gelukkig zijn er ook satellieten die zijn uitgerust met actieve instrumenten. Die maken bijvoorbeeld gebruik van radar, radiogolven die dwars door die duffe wolken heendenderen. Ook deze golven reflecteren tegen de aarde en komen weer terug bij de satelliet met allerlei waardevolle informatie. Zo blijven we, ook bij laaghangende bewolking, toch aardig op de hoogte.