Zapp Pride Week

In het kader van de Pride Week 2021 waarin we onze diversiteit vieren hebben we een mooie kijklijst samengesteld. Van uit de kast komen tot transgender zijn en van twee vaders of moeders hebben tot het organiseren van een eigen pride boot. Kinderen vertellen in deze documentaires of praatprogramma's over hun kijk en ervaringen.

Bekijk hier de hele afspeellijst

 

1 - Niet op meisjes

Melvin (11) bevindt zich in een spagaat: zijn familie weet al dat hij niet op meisjes valt, maar op school durft hij het niet te vertellen. Hij is op zijn vorige school namelijk erg gepest omdat hij 'een homo' is. Hoe is het om zo'n geheim te hebben? En wat doet Melvin als het leukste meisje uit zijn klas hem een liefdesbrief stuurt? Een toegankelijk en intiem beeld van de belevingswereld van een kind dat al voor de puberteit weet dat het homoseksueel is. De documentaire stelt daarbij essentiële vragen die op basaal niveau voor iedereen gelden: wat betekent het als je anders bent dan de rest? Hoe is het om een geheim te hebben? En hoe weet je eigenlijk wie je bent? Een vrolijk en tegelijkertijd confronterend coming of age portret.

2 - Danny's Parade

Danny is veertien en... homo! En omdat er helemaal niks voor jonge homo's te beleven valt, wil Danny zélf iets organiseren: hij wil met een jongerenboot meevaren in de Gayparade! Als de pers lucht krijgt van Danny's megaplan, wordt hij plots gevraagd voor allemaal interviews! Zelfs de televisie komt langs! Heel fijn al die publiciteit... maar nu alleen nog zorgen dat de boot vol komt...

3 - Hoe Ky Niels werd

Rotjes in drollen stoppen en dan aansteken, belletje trekken en heel veel voetballen. Daar wordt Ky superblij van, maar ze voelt zich ook al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft. Afgelopen zomer heeft Ky het eindelijk aan haar ouders verteld: ze wil een jongen worden. En ze wil een andere naam: Niels. Samen met vriendin Sterre, die eerst Tibor heette en dus een jongenslichaam heeft, vertellen ze aan hun nieuwe klas op de middelbare school dat ze genderkinderen zijn. Het is het begin van een nieuw leven als Niels. 'Hoe Ky Niels werd' gaat over de zoektocht en het recht om jezelf te mogen zijn, over jongens- en meisjesdingen, hormonen en meer van die verwarrende zaken. 

4 - Mijn vader is homo

Wesley (10) heeft een lesbische moeder en een homoseksuele vader. Hij woont bij zijn moeder en haar vriendin in Leeuwarden, en ziet zijn vader voornamelijk in de weekenden. Veel kinderen in Wesley's omgeving reageren negatief op zijn thuissituatie en vinden zijn vader maar vies en raar. En zelfs opa wil niet accepteren dat zijn zoon homoseksueel is. Wesley begrijpt daar niets van en besluit te filmen bij zijn moeder thuis en als hij gaat eten bij zijn vader en diens vriend. Ook vraagt Wesley zich wel af hoe je nou homo kan worden. Hij is zelf weleens verliefd geweest op een meisje, maar nog nooit op een jongen. Zijn vader legt uit hoe het volgens hem zit.

5 - De dag dat ik besloot Nina te zijn

‘Een meisje’, antwoordt Guido op de standaardvraag ‘Wat wil je later worden?’. De 11-jarige Guido is geboren als een jongen, maar voelt zich een meisje. Al zo lang als Guido het zich kan herinneren, speelde hij met meisjesspeelgoed en wilde hij jurken dragen. Nu doet hij dat alleen in het weekend, omdat zijn moeder bang is dat hij gepest wordt als hij in een rok naar school gaat.

6 - Wat zou jij doen? Ik vertel iedereen dat ik homo ben!

Eén thema staat centraal. Behalve het thema Kies je voor je moeder of voor je vader? komen achtereenvolgens de volgende onderwerpen aan bod: Ik voel me een meisje maar ik ben een jongen!, Hoofddoek op of af?, Lekker in m'n blootje op de camping! en Ik vertel iedereen dat ik homo ben! Wat zou jij doen? speelt in op de behoefte van basisscholen aan materiaal over actuele burgerschapsthema's.