VIJFTIEN KEER KIJKEN!

Zappdoc, Cinekid en IDFA slaan de handen ineen en stellen de vijftien mooiste jeugddocumentaires met bijzondere, waargebeurde verhalen beschikbaar voor alle thuiswerkende kinderen. 

Zo wil Giovanni als eerste jongen meedoen aan het Nederlands kampioenschap synchroonzwemmen. Slechthorende Mazin laat zien hoe het is om na een operatie ineens te kunnen horen. En Nassim, die niet van voetballen of kickboksen houdt, volgt zijn droom om profskater te worden.


De lijst met vijftien klassieke jeugddocumentaires, eerder al samengesteld door deskundigen van IDFA, is te zien op ZappDoc. Dit platform biedt de nieuwste jeugddocumentaires, achtergronden en interviews en wordt gecoördineerd door de VPRO, hofleverancier van jeugddocumentaires.

 

DE KIJKLIJST.
Klik op de titels om naar de documentaire te gaan of bekijk hier de hele playlist. 

 

Als Tareq vanwege de oorlog Syrië ontvlucht, moet hij zijn ouders, zusje en broertje achterlaten. Op naar Europa, een onzekere toekomst tegemoet. Wanneer zal hij zijn ouders weer zien?

 

De vrolijke elfjarige Anne zit er wel eens mee dat ze het syndroom van Gilles de la Tourette heeft: soms draait ze rondjes, of moet ze overal aan likken.

 

Arjuns kleine broertje Drona (9) is autistisch. Arjun is dol op hem, maar opgroeien met Drona is soms best ingewikkeld.

 

De achtjarige Gilliart revalideert na een hersenoperatie en vecht tegen zijn ziekte door zijn droom waar te maken: spelen in een cowboyfilm.

 

Drie onafscheidelijke pubers doen verslag van hun fantasieën over meisjes tijdens de voorbereidingen op een schoolfeest.

 

Giovanni heeft een droom: als eerste jongen meedoen aan het Nederlands kampioenschap synchroonzwemmen. Nog één examen te gaan...

 

De dertienjarige Nikita uit Amsterdam-Oost kreeg op een bijzonder moment een paard. Het werd een positieve ommekeer in haar leven.

 

Joppe (13) vindt het spannend om verkering te vragen aan die leuke jongen. En al helemaal om hem te vertellen dat ze als jongen geboren is.

 

Mack (8) werd geboren met een hartafwijking en artsen dachten dat hij zou sterven. Inmiddels is de stoere Mack een succesvol motorcrosser.

 

Leef mee met Lenno (10), een drukke jongen met gedragsproblemen die super irritant, maar ook heel lief kan zijn. De wereld door zijn ogen.

 

De gesprekken die kinderen voeren met de Kindertelefoon zijn soms grappig en ondeugend, maar vaak ook verdrietig of schrijnend. 

 

Een groepje kinderen dat dagelijks per busje naar een school voor speciaal onderwijs reist, moet er noodgedwongen met elkaar het beste van maken.

 

Marokkanen houden van voetballen of kickboxen, weet Nassim (15). Maar Nassim is skater, met de droom om prof te worden.

 

Door een operatie zal Mazin binnenkort 'gewoon' kunnen horen. Hoe anders zal zijn leven er dan uitzien?

 

De 10-jarige Tom is vermoedelijk het enige kind in Nederland dat al vanaf zijn 5e jaar leeft op een dieet van rauwe groenten, noten, en fruit.