Wolkenzusje: interview met Kess

Zapp Echt Gebeurd was weer op het Cinekid Festival! We zagen verschillende jeugddocumentaires in première gaan; superspannend  voor de makers, maar ook voor de hoofdpersoon. Je ziet jezelf voor het eerst op zo’n groot scherm. Hoe is dat nou en waarom moet heel Nederland de docu bekijken? We vragen het ze zelf. Deze keer Wolkenzusje met hoofdpersonen Kess.  

De première is net geweest. Hoe was dat om je film weer te zien? 
Ik heb hem al een paar keer gezien, maar het blijft speciaal. Ik zag hem vandaag voor het eerst met alle animaties. Dat was heel mooi en voegt echt iets toe aan de film.  

Heeft de regisseur je erg betrokken bij het maken van de film? 
Ze stuurde regelmatig foto’s en stukjes van de montage. Ze vertelde dan duidelijk waar ze mee bezig was. Ook tijdens het filmen vertelde ze duidelijk wat het plan was.  

Dus je hebt een goede band opgebouwd met Sarah? 
Ik kende Sara al wat langer; ze had hiervoor een radiodocumentaire gemaakt waar ik in voorkwam. Ze vond de manier waarop ik vertelde mooi en daar wilde ze verder op ingaan. Toen ontstond het plan van een documentaire. Ik vertrouwde Sarah hiermee, omdat ze zelf ook een zusje heeft verloren toen ze jong was. Hierdoor klikte het heel goed.  

Je bent nu 14. Hoe kijk je terug op de periode van het maken? 
Toen ik twaalf was begonnen we met de documentaire en ik ben erg blij dat ik toen heb ja heb gezegd. Ik vond het leuk om te maken en het is mooi aandenken aan mijn zusje.  

Het is natuurlijk een heel persoonlijk verhaal. Hoe vind je het dat straks heel Nederland dit hoort? 
Ik houd het verhaal liever voor mijzelf, maar ik vind het belangrijk dat er meer aandacht aan wordt besteed. Ik vind bijvoorbeeld dat mensen heel makkelijk met kanker schelden. Ze beseffen niet dat je iemand daar erg pijn mee kan doen. Daarnaast klagen veel mensen over hun broer of zus wanneer ze ruzie hebben. Maar als ze er echt niet meer zijn, dan mis je ze. Ik vind het belangrijk dat mensen dat beseffen. 

Wat hoop je dat mensen denken als ze jouw documentaire hebben gezien? 
Ik hoop dus dat mensen nadenken voordat ze dingen zeggen. Maar ik hoop niet dat mensen zeggen dat ze mijn verlies veel erger is dan dat van hen. Je opa of oma verliezen kan net zoveel pijn doen. Het gaat erom hoe hecht de band is.  

Wolkenzusje is zondag 10 mei om 19.25 uur te zien op NPO Zapp en op zapp.nl.