Slimme trucjes om je taart mooi te versieren

Het versieren van een taart of cake is harstikke leuk, maar soms plakken dingen niet goed vast. Dan glijdt je fondant, glazuur of suikerfiguur zomaar weg. Gelukkig zijn er makkelijke trucjes om alles stevig op z’n plek te houden!

Welke 'lijm' gebruik je?

  • Water: voor kleine stukjes fondant op fondant.
  • Glazuur of botercrème: om fondant op een cake te plakken of lagen cake vast te zetten.
  • Royal icing: dit droogt hard op, handig voor zware suikerfiguren.

Zorg voor een stevige basis
Snijd je cake eerst recht en smeer er een dun laagje botercrème op. Dat heet een crumb coat. Zet je taart daarna even in de koelkast. Zo wordt alles steviger en blijft je versiering beter zitten.
Handige tips

  • Maak het fondant een beetje vochtig met een kwastje zodat het blijft plakken.
  • Heb je een stoomapparaat? Daar wordt fondant een beetje plakkerig en mooi glad van.
  • Zware figuren? Zet ze vast met royal icing én een satéstokje in de cake.

Wat niet werkt

  • Te veel glazuur gebruiken (dan glijdt het juist weg).
  • Zware decoratie direct op zachte botercrème zetten.

Extra tip
Voor écht zware stukken gebruiken bakkers soms rice crispy treats (rijst met marshmallow). Dat geeft steun én smaakt lekker. Je kan dit makkelijke Heel Holland Bakt recept gebruiken om ze zelf te maken!
Basisrecept rice crispy treats

Met deze tips kun je jouw taart of cake mooi versieren en kan iedereen genieten van je kunstwerk!
Opzoek naar nog meer tips? Bekijk hoe je makkelijk chocolade kan smelten!
Zo kun je makkelijk chocolade smelten