Blij dat ik glij

Een recept van Floris. 

Een mango kokos plaattaart met mango cremeux wordt de basis van de schaatsbaantaart van Floris. Met gingerbread koek maakt hij een scorebord en schaatser. Ook maakt Floris nog blondies, als tribune. "Het is een andere soort taart dan de meeste deelnemers maken!" zegt Floris.

Ingrediënten 

Plaatgebak
225 gram eiwit 
52 gram suiker
112 gram amandelmeel 
112 gram banketbakkerssuiker
45 gram bloem  

Mango cremeux
3 eieren
150 gram mango + wat stukjes voor decoratie
127 gram kristalsuiker
3 blaadjes gelatine
225 gram plantaardige roomboter  

Royal Icing 
60 gram poedersuiker 
9 milliliter water
1,5 gram eiwitpoeder 

Blondies
150 gram boter
375 gram witte chocolade  
2 eieren
200 gram lichtbruine basterdsuiker
Snuf zout
210 gram patentbloem
1,5 theelepel bakpoeder 

Gingerbread koek 
190 gram bloem  
60 gram plantaardige boter  
60 gram kristalsuiker  
75 gram bruine basterdsuiker  
75 gram witte basterdsuiker  
Snufje zout  
Scheutje water  
Snufje kaneel  
Snufje gemberpoeder
S
nufje kruidnagel  
S
nufje nootmuskaat  
2 gram bakpoeder  
1/2 ei 

Slagroom
40 gram suiker 
125 milliliter slagroom 

IJs
4 rode snoepveters
6 blaadjes gelatine (of agar agar)
2 sinaasappels (50 gram sinaasappelsap)
80 gram suiker
1 druppel blauwe kleurstof

Bakbenodigdheden
Keukenmachine met klopper 
Spatel
Braadslede  
Bakpapier
Handmixer  
Pannetje
Bakvorm 
Bakpapier 
Weegschaal
Kindermes 
Garder
Maatbeker
Suikerthermometer
Grote mengkom
Schaaltje
Staafmixer
Thermometer
Spatel
Citruspers
2 cornetjes
1 spuitzak (klein)
Kartelmondje
Schaar
Malletjes voor de sportatributen  
Stroken karton  
Niettang  
2 satéprikkers  
Kooktouw  
Karton (om mal te maken voor tribune)  

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Week 9 blaadjes gelatine in water.

Plaatgebak
Klop in de keukenmachine de eiwitten luchtig. Voeg in gedeeltes de suiker toe.
Zeef de broyage (amandelmeel en banketbakkerssuiker) en bloem door het eiwit en suikermengsel.
Spatel het door elkaar.
Leg bakpapier in de braadslede (laat het uitsteken) en stort het beslag in de vorm. 
Bak het plaatgebak in 30 minuten af. 
Haal zo snel als het kan het gebak eruit en haal het bakpapier los. 
Plaats de taart met een nieuw bakpapier op een taart rooster en koel terug. 
Wanneer het is afgekoeld, leg je het terug in de braadslee. 

Gingerbread koek
Doe de boter in de keukenmachine met de vlinder.  
Voeg de kristalsuiker, bruine basterdsuiker, witte basterdsuiker, een snufje zout, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, nootmuskaat en eventueel een scheutje water toe. 
Meng alles met elkaar. 
Voeg het halve ei toe. 
Meng ten slotte bloem en bakpoeder door het deeg. 
Pak een balletje deeg, maak er een pilletje van, buig het, als het breekt moet je nog even doorkloppen, als het niet breekt is het goed. 
Laat het deeg even rusten in de shockvriezer. 
Bestrooi je werkbank met meel en rol het deeg uit.
Schuif de plak deeg op de bakplaat.   
Bak de koek voor ongeveer 10 minuten op 185 graden, hetelucht (totdat de eerste scheurtjes ontstaan). 
Haal de koek uit de oven. 
Snijd de vormen van een schaatser, tijdklok en podiumdelen uit.
Bak de koek nog 10 minuten af in de oven op 170 graden hetelucht.  
Haal uit de oven en laat afkoelen.  

Blondies
Smelt de boter en witte chocolade in een pan.
Klop in de keukenmachine de eieren en lichtbruine basterdsuiker luchtig.
Voeg boter en chocolade bij de eieren met suiker.
Voeg tot slot een snuf zout, de bloem en het bakpoeder toe. 
Bekleed de bakvorm met bakpapier en het beslag erin.
Bak de blondie 30 minuten op 160 graden. 

Mangocremeux 
Leg de blaadjes gelatine in de week. 
Pureer de mango.
Breng de mangopuree met de kristalsuiker aan de kook.   
Klop de eieren los.
Giet het mango-suiker mengsel bij de eieren om te binden. Roer het goed. 
Doe het terug in de pan en verwarm het naar 85 graden verwarmen.  
Doe de boter in een grote kom, giet hier het mango mengsel bij en voeg gelijk de gelatine toe.
Roer het goed en laat afkoelen.
Verdeel de cremeux over het gebak en zet in de vriezer. 

IJs maken 
Week de blaadjes gelatine.
Breng in een pannetje 350 milliliter water met sinaasappelsap en kristalsuiker aan de kook.
Voeg de gelatine toe en laat afkoelen. 
Wanneer het is afgekoeld, stort het dan op de mangocremeux. 

Royal Icing maken
Meng de poedersuiker, het water en het eiwitpoeder in een kom.
Voeg het water in kleine beetjes toe.
Stop de icing, als het klaar is, in een cornetje.

Slagroom
Doe de slagroom en de fijne suiker in een metalen kom in de keukenmachine met klopper.
Klop de slagroom op en doe het in een spuitzak met kartelmondje.  

Opbouwen
Snijd de blondies uit en stapel ze op voor de tribune.
Maak podiumdelen van de blondies.
Maak de finischlijn.
Breng royal icing aan op de atributen (schaatser, tijd, podium).
Spuit de slagroom op als publiek.