Op zoek naar huis

Een recept van Jur. 

Jur maakt een chocolade biscuitrol met een crumble van witte chocolade en tijm. Ook zit er in zijn rol een appelsalade en cremeux. De rol afgemaakt met gebrande meringue, waardoor het op een berk lijkt. Een origineel idee, vindt Robèrt!

Ingrediënten

Chocolade biscuitrol
135 gram bloem
45 gram amandelmeel
22 gram cacaopoeder
6 eieren
180 gram fijne kristalsuiker
1 vanille stokje
Poedersuiker naar smaak

Crumble
75 gram ongezouten roomboter
75 gram suiker
65 gram bloem
65 gram amandelmeel
65 gram witte chocolade
Verse tijm naar smaak

Appelsalade
3 goudreinet appels
1 citroen
10 gram kaneel
Zout

Cremeux
120 gram room
120 gram volle melk
55 gram eidooier
55 gram suiker
60 gram gold chocolate
4 blaadjes gelatine

Italiaanse meringue botercrème 
3 eiwitten
60 milliliter water
230 gram suiker
300 gram roomboter
Zout

Decoratie
500 gram rode fondant
250 gram witte fondant
250 gram zwarte fondant
250 gram groene fondant
250 gram bruine fondant

Bakgereedschap
Deegroller
Schaar
Bakpapier
Kom
Bakjes
Weegschaal
Elektrische mixer
Fijne rasp
Spatel
Spuitzakken
Spuitmondjes 
Liniaal
Mini maat beker
Maatbeker
Garde
Zeef
Dunschiller
Lange spatel
Pannetje met dikke bodem
Suikerthermometer
Kwastjes
Deegkrabber
Snijplank
Ronde houten plank 30 centimeter
2 bakplaten van 25 bij 35 centimeter 

Recept

Chocolade biscuitrol
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Doe bloem en cacaopoeder in een kom en roer kort door elkaar.
Splits de eieren. Klop in een andere kom de eiwitten stijf met de helft van het suiker.
In een derde kom combineer je de eidooiers, de resterende suiker en de vanille.
Klop dit mengsel tot een schuimige massa.
Voeg vervolgens het eidooiermengsel toe aan de stijfgeklopte eiwitten en mix op een lage stand totdat alles goed gemengd is.
Voeg nu het bloemmengsel toe en spatel voorzichtig door totdat het volledig is opgenomen.
Bekleed de twee bakplaten met bakpapier en verdeel 2/3 van het beslag op de ene bakplaat en de resterende op de andere bakplaat. Verdeel het gelijkmatig over het oppervlak.
Bak beide biscuits voor ongeveer 12 minuten.
Zodra het biscuit uit de oven komt, keer het biscuit om op een theedoek bestoven met poedersuiker en rol deze op (om scheuren te voorkomen).
Verkruimel de andere kleine biscuit en bewaar deze apart.

Crumble
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng alle ingrediënten met elkaar met een garde tot het op broodkruimels gaat lijken.
Verspreid over een bakpapier en bak 20 minuten in de oven. Dit kan tegelijkertijd met de biscuit. 
Breek de crumble wanneer hij nog warm is en bewaar apart.

Appelsalade
Schil 1 goudreinet en snijd deze in blokjes en verwarm in een pannetje tot deze licht glazig is.
Schil dan de overige goudreinetten en meng met de glazige goudrennet.
Breng op smaak met de citroen (sap en rasp), kaneel en een klein beetje zout.

Cremeux
Week de gelatine in koud water voor 5 minuten.
Verwarm de room en de melk.
Roer de eidooier samen met de suiker los in een aparte kom.
Voeg het eimengsel toe aan het roommengsel wanneer het bijna kookt.
Verhit nu het mengsel onder constant roeren tot maximaal 88 graden. 
Voeg nu de geweekte gelatine toe en roer goed door
Gooi het roommengsel nu door een zeef op de gold chocolate en roer door elkaar.
Wanneer het goed gemengd is, zet je het mengsel in de koeling.

Italiaanse meringue botercrème
Verwarm 200 gram suiker met het water en verhit dit tot 118 graden.
Begin met het kloppen van het eiwit bij een temperatuur van 113 graden.
Voeg geleidelijk de overige suiker toe aan het eiwit tijdens het kloppen.
Wanneer de suiker een temperatuur heeft bereikt van 118 graden, schenk je deze straalsgewijs bij het eiwit mengsel terwijl je blijft kloppen.
Klop het eiwit tot het op kamertemperatuur is.
Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt.

Decoratie
Besmeer de plaat biscuit met de cremeux en verdeel hierover de appelsalade en de crumble.
Rol de biscuitrol strak op en plaats in de koelkast.
Begin met het maken van alle decoratie (bijvoorbeeld: kabouters, eikels, egels, bankje, blaadjes, paddenstoelen). 
Snijd van de biscuitrol 1 schuin stuk af, en leg deze tegen de andere rol aan.
Besmeer de rol licht met de botercrème.
Smeer met een stukje papier de botercrème er een beetje af, zodat je een leuk effect krijgt en plaats weer in de koelkast.
Pak een mooie ronde houten plank en verdeel hier de verkruimelde plaat biscuit voor een grond effect.
Leg hier de besmeerde biscuitrol op en decoreer met alle gemaakte decoratie.
Zorg dat de kabouters niet in de buurt van de paddestoelen zijn. Ze zijn immers op zoek naar huis.