Floris proeft Oceanië (Vegan)

Een recept van Floris. 

Floris maakt een groen boek dat hij kleurt met spinazie. Dat vindt Robèrt erg leuk en origineel. Het verhaal van Floris gaat over een gestolen recept. Hij is degene die het recept terug moet vinden. 

Ingrediënten

Koek
300 gram bloem
250 gram volkoren havermout  
150 gram geraspte kokos  
350 gram fijne suiker  
½ theelepel zout  
250 gram ongezouten plantaardige roomboter 
4 eetlepels honing 
1,5 theelepel baksoda 
4 eetlepels kokend water

Appelcake
700 gram appels (goudreinet of elstar)
225 gram ongezouten plantaardige roomboter
350 gram suiker
2 eetlepels water
350 gram bloem
2,5 theelepel baksoda
1,5 theelepel kaneel
2 theelepels gemalen kruidnagel
170 gram rozijnen
140 gram walnoten
225 gram plantaardige boter
300 gram fijne suiker

Botercrème
375 gram ongezouten plantaardige roomboter
300 gram plantaardige roomkaas
150 gram poedersuiker
4 limoenen
1 vanillestokje

Decoratie
100 gram witte marsepein of fondant
600 gram poedersuiker
90 milliliter water
15 gram eiwitpoeder
200 gram fijne bladspinazie
2 lange zure matten 

Bakbenodigheden
Grote kom (3 liter)
Weegschaal
Steelpan
Kopje
Kleine garde
2 spatels
Paletmes
Lepel
2 bakplaten
Bakpapier
2 roosters
Snijplank
Kleine roller
Klein pannetje
Staafmixer
2 kommen 
2 kleine spatels
2 cornetjes met klein mondje   
Pizzasnijder  
Snijmatje (marsepein)
Aardappelschilmesje 
Boetseersetje marsepein
Pan, middelgroot met deksel  
Dunschiller
Aardappelschilmesje
Grote kom
Scherp mes 
Maathulpje (eetlepel/theelepel)  
Keukenmachine met kom en vlinder
Bakvorm  
Rasp
Aardappelschilmesje
Broodmes
Roller voor marsepein
Malletje van Oceanië  

Recept

Koek
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.  
Meng bloem, havermout, kokos, fijne suiker en zout met een spatel door elkaar. 
Doe de plantaardige roomboter in een steelpan en laat het op een lage temperatuur smelten.  
Los het baksoda op in een klein kopje met ongeveer 4 theelepels kokend water. Roer het even door. 
Voeg de rest van het baksoda bij de gesmolten boter en roer het door elkaar.
Voeg vervolgens de boter met baksoda toe bij de mengkom met de droge ingrediënten.
 
Het mengsel is een beetje korrelig maar ook plakkerig. 
Verdeel het mengsel over 2 bakplaten en druk het goed aan, zodat het plat wordt.
Bak de koek in de oven voor 12 minuten. 

Decoratie
Rol de marsepein uit en snijd de vorm van Australië uit de marsepein.
Haal de koek uit de oven en laat het even afkoelen.
Snijd het met de pizzasnijder. Leg het in de de shockvriezer om terug te koelen.

Royal Icing
Roerbak de spinazie in een steelplan en pureer het met de staafmixer. Laat dit afkoelen. 
Meng in een kom de poedersuiker met water en eiwitpoeder.
Voeg het water in kleine hoeveelheden toe, roer steeds even en kijk of er nog meer bij moet.  
Maak twee kleuren Royal Icing.
Een kwart kan wit blijven en gelijk in een cornetje gedaan worden. 
Meng ¾ deel van de icing met de gemalen spinazie.
Een deel kan in een cornetje voor de dammetjes, het andere deel in een kommetje.
 

Decoratie koek
Spuit een randje groene icing en laat even uitharden.
Vul de kaft en rug op met groene icing en laat even uitharden.
Breng de witte icing decoratie aan.
Leg de marsepein op de kaft zodra de icing hard is. 

Appelcake  
Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
Schil voor de appelmoes de appels en kook ze in stukjes
voor 25 minuten op laag vuur. 
Voeg intussen 50 gram suiker en  water toe en roer het met een houten lepel.
Meng bloem, baksoda, kaneel en gemalen kruidnagel in een kom.
Meng in een kleine kom rozijnen en grofgehakte walnoten door elkaar.
Voeg 2 eetlepels van het bloemmengsel toe en hussel door elkaar.
 
Klop de plantaardige roomboter en 300 gram fijne suikel los in de keukenmachine.
Voeg vervolgens de appelmoes toe aan het boter mengsel. Spatel erdoor.
Voeg daarna het bloemmengsel toe. Spatel dit goed door.
Voeg tot slot de rozijnen en walnoten toe aan het mengsel en spatel door.  
Verspreid het mengsel in de ingevette bakvorm. 
Bak de cake voor ongeveer 40 minuten.
Haal de cake na het bakken zo snel mogelijk uit de vorm op het rooster en laat het afkoelen. 

Vegan roomkaas botercrème
Snijd de ongezouten boter in blokjes en stop deze in de keukenmachine. 
Klop de boter los voor 10 minuten, haal hier tussendoor een spatel doorheen. 
Meng hierna de plantaardige roomkaas en poedersuiker in een kom en klop het los.
Voeg aan dit mengsel de rasp van 4 limoenen toe en het merg van 1 vanillestokje.
 
Voeg beetje bij beetje de boter bij het andere mengsel. 
Meng tussendoor goed, voeg pas een nieuw deel toe als de boter goed is opgenomen. 

Decoratie taart
Snijd de appelcake met een broodmes op maat en doormidden.  
Besmeer de bodem van de kaft met een laagje botercrème.
Leg de onderste cakelaag erop en besmeer met botercrème.
Leg een zure mat op de tussenlaag als bladwijzer.
Leg de bovenste cakelaag erop en besmeer het met botercrème.
Smeer de zijkanten van de cake af.
Doe de rug van het boek tegen het boek aan.
Leg de kaft bovenop de taart.