Koekjestrommel

Tijdens Heel Holland Bakt Kids maken de bakkers een koekjestrommel van koekdeeg die ze vullen met zelfgebakken koekjes. Een super leuke manier om jouw koekjes te presenteren! Wil je ook je eigen koekjestrommel bakken? Dan kun je dit koekrecept als basis gebruiken. 

Deze koektrommel wordt gemaakt van ‘construction dough’, zoals ze dat in de Verenigde Staten noemen. Een deeg waar je op kunt bouwen! De koek wordt na het bakken heel hard, waardoor hij geschikt is voor het bouwen van koekhuisjes, een koektrommeltje of een ander koek bouwwerk. Deze koeken zijn niet per se bedoeld om te eten, al kan dat natuurlijk best lekker zijn. 

Dit heb je nodig
- 250 gram margarine
- 250 gram suikerbakkerspoeder of poedersuiker
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 250 milliliter stroop
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 780 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 120 milliliter koffie

Zo maak je het
- Meng de margarine met de suiker, stroop en specerijen met een deeghaak op de laagste stand tot een romig mengsel.
- Voeg de bloem, zout en water of koffie toe en mix tot een egaal en samenhangend deeg. 
- Maak van het deeg een platte plak van 1-2 centimeter dik en verpak het in folie. 
- Koel het deeg minstens 8 uur in de koelkast. 
- Rol het deeg (met behulp van 2 uitrollatjes) uit tot 0,5 centimeter dik tussen 2 stukken bakpapier. 
- Steek verschillende vormen uit het deeg voor jouw bouwwerk. 
- Bak de koeken ongeveer 20 tot 30 minuten op 160 graden tot het deeg stevig aanvoelt wanneer je zachtjes je vinger in het midden van het grootste onderdeel duwt. 
- Laat de koeken eerst 10 minuten op de bakplaat liggen, voordat je ze verplaatst naar een rooster om ze helemaal te laten afkoelen. 
- Controleer de onderdelen nadat ze zijn afgekoeld en hard zijn en snijd ze, indien nodig, opnieuw op maat met een kartelmes. 
- Je kunt de verschillende koek onderdelen aan elkaar plakken met karamel of gesmolten chocolade.

Karamel
De karamel maak je door 300 gram suiker en 100 milliliter water aan de kook te brengen tot de suiker is opgelost. Roer niet meer in de pan zodra het mengsel kookt. Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel. Mocht je een suikerthermometer gebruiken, dan moet je de suiker koken tot ongeveer 170 graden. 

Koektrommel vullen
Je kunt je koekjestrommel vullen met elk koekje dat je lekker vindt. Om je op weg te helpen, heeft Robèrt een lekker recept voor Spritsen voor je uitgewerkt. Een lekker bros koekje dat je met een spuitzak met gekarteld spuitmondje op spuit. Extra leuk: dit koekje kun je lekker met je handen maken, je hebt geen mixer nodig. 

Dit heb je nodig voor ongeveer 25 spritsen
- 35 gram basterdsuiker
- 10 gram poedersuiker
- 75 gram boter
- 15 gram melk
- 50 gram Zeeuwse bloem
- 50 gram patentbloem
- 1 snuf zout

Zo maak je het
- Je begint met het draaien van een wrijfdeeg. Dit doe je op je werkbank met de hand. TIP: zorg ervoor dat je 1 hand schoonhoudt!
- Maak de boter zacht en wit door goed te kneden en wrijven over het aanrecht en doe de basterdsuiker en de poedersuiker erbij.
- Blijf kneden en wrijven en voeg de melk toe (af en toe een scheutje).
- Voeg nu de Zeeuwse bloem en de patentbloem erbij en blijf kneden tot een mooi wrijfdeeg.
- Bestuif de bakplaat met bloem.
- Vul een spuitzak met het deeg en gebruik een spuitmond van 10 mm.
- Maak nu op de bakplaat 25 koekjes in een leuke vorm. Je kunt bijvoorbeeld krakelingen, s-vormpjes en een rechte sprits maken.
- Bak de spritsen in ongeveer 20 minuten af op 170 graden.

Vullen
Zo, alle koekjes klaar? Dan is het tijd om je koektrommel te vullen! We zijn benieuwd wat jij ervan hebt gebakken. Deel een foto met ons via #HHB, vinden we leuk!