Vlechtbrood

Technische opdracht

Vlechtbrood is een echte blikvanger op tafel. Het ziet er super mooi uit en is ook nog eens hartstikke lekker. Maar let goed op, want vlechten met 4 strengen is lastiger dan het lijkt. Bakkers klaar? Vlechten maar! 

Bakgereedschap

Bakplaat
Eventueel: Staande mixer 
Kwastje
Liniaal
Weegschaal
Folie 

Ingrediënten

1 zakje instant gist
300 milliliter lauwwarme melk
450 gram witte bloem
25 gram boter
1 theelepel suiker
1,5 theelepel zout
Schaaltje sesamzaad
Schaaltje lijnzaad
Schaaltje gemengde zaden
1 ei

Bereiding

Verwarm 50 milliliter melk tot ongeveer 37 graden.
Voeg de gist toe en roer goed door. Laat 5 minuten staan.
Doe de bloem in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Doe er de suiker, de rest van de lauwwarme melk, boter en het gistmengsel in.
Meng met een lepel of vork tot een zacht, slap deeg en laat 15 minuten afgedekt rusten.
Voeg extra lauwwarme melk toe als het te droog is en extra bloem als het te vochtig is.
Bestuif het werkvlak licht met bloem, voeg het zout toe aan het deeg en kneed het in 8-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Je kunt ook een staande mixer gebruiken, kneed het deeg dan 3 minuten op lage snelheid.
Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat op een tochtvrije plaats minimaal 1 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
Weeg 500 gram deeg af en verdeel het in 4 gelijke delen.
Bol elk stukje op en laat het nog 10 minuten rijzen.
Rol elk stuk uit tot een streng van 25 centimeter.
Gebruik het kwastje en wat water om de strengen te versieren:
* 1 streng van sesamzaad
* 1 streng van lijnzaad
* 1 streng van gemengde zaden
* 1 streng bestrijk je met een beetje losgeklopt ei.
Leg de 4 strengen nu in een recht kruis. Dat ziet er zo uit. 

Nu gaan we vlechten volgens dit schema:
* Leg boven naar beneden
* Leg beneden naar boven
* Leg links naar rechts
* Leg rechts naar links
Herhaal dit totdat er een vlecht is. Bol het vlechtbrood nu nog een klein beetje op.
Leg het brood op een ingevette en met bakpapier beklede bakplaat.
Vet een stukje folie in en leg dat over het brood.
Laat nogmaals minimaal 1 uur rijzen of tot het brood in volume verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 220 graden en zet een bakje water onderin de oven.
Bak het brood in +/- 20 minuten goudbruin en gaar.