Ik pest zelf, maar waarom eigenlijk?

Maak jij weleens een vervelende opmerking richting een klasgenoot? Vaak denk je dat iets een grapje is, terwijl het bij de ander keihard aankomt. Je kunt iemand echt ongelukkig maken. Het is daarom belangrijk om te beseffen wanneer iets wel of niet om pesten gaat. In dit artikel lees je waarom mensen pesten en kom je erachter dat er ook als pester altijd een weg terug is.

Waarom pesten kinderen elkaar?

Het is goed om te weten waarom je pest. Dit kan verschillende redenen hebben. Pesten kan voortkomen uit onzekerheid. Jij als pester wilt sterk en machtig zijn. Je kiest een zwak slachtoffer uit en zorgt ervoor dat je de macht over de ander krijgt. Het kan zijn dat je ontevreden bent over jezelf, je thuissituatie niet al te best is of dat je populair wilt zijn. Onthoud goed dat pesten nooit de juiste manier is om populair gevonden te worden.

 

Onzekerheid overwinnen

Het kan ook zijn dat je bang bent om zelf gepest te worden of dat je zelf bent gepest en dat wilt voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. Probeer je onzekerheid te overwinnen. Weet dat je een ander echt ongelukkig maakt, maar dat niet alleen. Weet ook dat pesten een groot nadeel is voor jezelf.

 

Je schaadt jezelf

Je maakt niet alleen het slachtoffer bang, maar ook de mensen rondom het slachtoffer. Je maakt echter geen vrienden wanneer je als pester pest. Kinderen gaan je alleen leuk vinden, omdat ze bang zijn om zelf gepest te worden. Dit zijn niet de vriendschappen die je zal willen als een pester.

 

Wat kan ik doen als pester?

Vraag altijd om hulp! Praat erover met iemand die je vertrouwt en ga na bij jezelf waarom jij pestgedrag laat zien. Probeer aardig te blijven, want dan doen anderen ook aardig tegen jou. Weet dat jij als pester je gedrag kan aanpassen en maak niet altijd alleen maar grapjes over één persoon. En wanneer je twijfelt over een opmerking, ga altijd na bij jezelf of jij het leuk zou vinden om die opmerking zelf te ontvangen.


Wil je meer tips lezen? Check dan de websites van Stichting Stop Pesten Nu en Pestweb.nl voor meer informatie.

Als je 1 keer een nare opmerking maakt, ben je al gelijk een pester?