Ik word gepest, wat moet ik doen?

Maken je vrienden of klasgenoten vervelende opmerkingen naar jou? Word je wel eens geduwd of buitengesloten? Wil je voor jezelf opkomen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? Of vind je het eng? Gepest worden is nooit leuk en verdient niemand. Iedereen mag zijn zoals hij of zij is. In dit artikel helpen we je een handje om het pestgedrag te kunnen verminderen.

Waarom word ik gepest?

Je moet onthouden dat het nooit jouw schuld is dat je gepest wordt. Veel mensen die worden gepest hebben een gevoel van schaamte en denken dat ze sorry moeten zeggen ergens voor. Dat is natuurlijk helemaal niet waar. De persoon die jou pest moet namelijk sorry zeggen! Jij hoeft je niet schuldig te voelen. Op basisscholen wordt 30% van de kinderen gepest en in die gepeste groep wordt 7% ernstig gepest. Hierbij moet je denken aan slaan, bedreigen of zelfs ernstig genegeerd. Dat gun je niemand toe, zelfs je ergste vijand niet. Je bent een super leuk en mooi mens! Laat die pesters je niets anders wijs maken.

Wat kan ik tegen het pesten doen?

Kom voor jezelf op! Als de pester aan het pesten is, voelt hij of zij zich machtig. Ze krijgen dan de aandacht van jou en de groep. Dit willen ze graag, omdat ze namelijk zelf ook heel onzeker over zichzelf zijn. Misschien zijn de pesters wel hartstikke jaloers op jou. Dan is pestgedrag natuurlijk niet de oplossing hiervoor. Als je het pestgedrag geen aandacht geeft of opkomt voor jezelf, zal het pesten gaan verminderen. De pester is dan niet meer belangrijk. 

Schrijf op hoe je je voelt over de pester en de pesterij. Op deze manier kun je al je gevoelens en gedachten even kwijt. Als je dit alleen voor jezelf houdt, dan voel je je eenzaam, boos verdrietig en nog veel meer negatieve gevoelens. Het opschrijven over het pesten kan je ook straks helpen als je hulp gaat zoeken bij een vertrouwd persoon. Dat is de belangrijkste tip die we je mee kunnen geven.

Praat erover met anderen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent vooral bang dat het pesten alleen maar erger wordt. Als je er met iemand over praat, kies dan iemand die jij 100% vertrouwd. Bijvoorbeeld je ouders, je beste vriendin of juf/meester. Als je er met iemand over gaat praten, zoek dan een rustig moment om het op je gemak te vertellen. Zo’n gesprek kan heel moeilijk zijn. Tijdens het gesprek kun je ook aangeven dat de persoon waar je mee praat niet meteen actie onderneemt om meer pestgedrag te voorkomen.

Pesten is nooit goed en dat mag ook gezegd worden. Weet dat je er niet alleen voor staat, je bent niet de enige die gepest wordt. Samen sta je sterker tegenover pesters en kun je pestgedrag stoppen. Wil je meer tips lezen over wat je kunt doen als je gepest wordt? Check dan de websites van Stichting Stop Pesten Nu, Pestweb.nl en Moed.nl voor meer informatie.

Vraag jij om hulp als je wordt gepest?