Bedreigde diersoorten: de reuzenpanda

Ooit waren panda’s gevaarlijke roofdieren. Maar nu eten ze alleen nog maar bamboe. Soms zijn ze wel 14 uur per dag bezig met eten.

Panda’s hebben aan hun voorpoten zes vingers zodat ze takken en stengels beter vast kunnen houden. Ze leven voornamelijk alleen. Mannetjes en vrouwtjes panda's komen alleen even samen om te paren. Het vrouwtje is in de lente maar een paar dagen vruchtbaar. Daarom is de kans op een nieuw panda jong erg klein. 

En wist je dat panda’s heel goed kunnen zwemmen. Als ze het in de zomer warm hebben zoeken ze graag de verkoeling op in een rivier. Of als ze naar een ander leefgebied trekken zwemmen ze zo een rivier over.

Pas geboren reuzenpanda's zien er helemaal niet zo schattig uit. Ze zijn dan nog heel klein en kaal. De panda moeder is ongeveer 1000 keer zo zwaar als haar pas geboren jong. 

De grootste bedreiging voor de pands is het steeds kleiner wordende leefgebied. Dit komt door de ontbossing en de wegen en spoorwegen die dwars door het leefgebied van de panda lopen. 

Om te kunnen paren moet de panda naar een ander bos kunnen trekken waar geen familie woont. Maar het probleem is dat deze bossen steeds verder uit elkaar komen te liggen. Hierdoor kan het dier zich minder makkelijk verplaatsen. Volgens de meest recente telling zijn er nog maar 1864 reuzenpanda’s over.