Hoe goed zijn hoefijzers?

Al sinds de Middeleeuwen krijgen paarden hoefijzers onder hun hoeven. Maar weten we wel zeker dat die hoefijzers goed zijn voor paarden?

We slaan hoefijzers onder paardenhoeven omdat het ervoor zorgt dat het paard beter op zijn benen kan staan, en zodat de hoef niet te veel afslijt. Onder de hoefijzers kun je ook zogenaamde kalkoenen vastmaken, dat zijn een soort noppen. Hierdoor kan het paard ook niet uitglijden.

Maar tegenwoordig zijn er mensen die zeggen dat hoefijzers niet goed zijn voor de hoeven van paarden. Door de ijzers in de hoeven te slaan, zou dat ervoor zorgen dat het bloed niet goed overal in de hoef kan komen. De spijkers waarmee de hoefijzers onder de hoef worden geslagen zorgen voor gaten in de hoef, waar bacteriën in kunnen komen. Ook kunnen hoefijzers ervoor zorgen dat de hoeven de schokken minder goed kunnen opvangen. 

Wat zou je eraan kunnen doen? Je kunt in plaats van hoefijzers ook hoefschoenen gebruiken. Hoefschoenen zijn stevige schoentjes voor paarden die de hoeven goed ondersteunen en grip geven. Toch zijn er (nog) geen regels over wat je paard nodig heeft, of wat nou precies het beste is. Sommige mensen zijn tegen hoefijzers en anderen vinden het geen probleem om de paarden te beslaan. Vraag altijd de hoefsmid of paardenarts naar wat het beste is voor je paard!

Reacties

Jouw reactie

Wanneer je een reactie instuurt krijgt jouw ouder/verzorger een e-mail. Hierin vragen we goedkeuring om de reactie op de website te plaatsen. Ook moet je ouder/verzorger akkoord gaan met de privacyregels van NPO Zapp.