IJstijd in Nederland

Dankzij de ijstijd hebben we onze mooie heuvels!Lang geleden, toen de helft van Nederland nog bedekt was met een dikke laag ijs, ontstonden ook veel heuvels en heuvelruggen in ons landschap. Nienke legt uit hoe dat werkt in een razendsnel lesje ijstijd!

De laatste ijstijd begon ongeveer 115.000 jaar geleden en eindigde ruim 10.000 jaar geleden.
Tijdens deze ijstijd zag Nederland eruit als een toendra zoals je tegenwoordig bijvoorbeeld in Lapland ziet. Er was hier geen landijs

Tussen 115.000 en 130.000 jaar geleden was het klimaat warm. Die periode is vergelijkbaar met nu qua temperatuur.

De één-na-laatste ijstijd was zó koud dat gletsjers uit Scandinavië ook Nederland bedekten. Dat kun je zien in het filmpje.
Toen zijn de stuwwallen zoals de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe ontstaan door de immense ijsmassa en de zwerfkeien naar ons land gevoerd, waar later bijvoorbeeld de hunebedden van gebouwd zijn. Tijdens die ijstijd leefden er al mensen in Nederland. Er zijn gebruiksvoorwerpen van ze teruggevonden.

Tussen 380.000 en 420.000 jaar geleden was het klimaat warm. Die periode is vergelijkbaar met nu qua temperatuur.

De twee na laatste ijstijd begon ongeveer 420.000 jaar geleden en eindigde ruim 470.000 jaar geleden.
Tijdens deze ijstijd heeft Nederland ook geen landijs gekend.

Die ijstijden hebben we ook namen gegeven:

Naam:   
De laatste ijstijd was het Weichsel- of Würm-glaciaal    
De één na laatste ijstijd was het Saale- of Riss-glaciaal   
De twee na laatste ijstijd was het Elster- of Mindel-glaciaal   

De volgende ijstijd wordt pas over zo'n 90.000 jaar verwacht, al lijken onze invloeden op aarde, waardoor het nu zo duidelijk opwarmt, misschien op den duur ook wel gevolgen die tot een vroegtijdige ijstijd kunnen leiden.

Reacties

Jouw reactie

Wanneer je een reactie instuurt krijgt jouw ouder/verzorger een e-mail. Hierin vragen we goedkeuring om de reactie op de website te plaatsen. Ook moet je ouder/verzorger akkoord gaan met de privacyregels van NPO Zapp.