Bee Friendly, in actie voor de wilde bij!

De bij is belangrijk, maar wordt ook bedreigd...

De bij zorgt door bestuiving voor een heel groot deel van onze voedingsgewassen. Zonder bijen bijvoorbeeld geen appels, tomaten, bonen en nog veel meer. Daarom heeft KRO-NCRV de actie Bee Friendly! Om heel Nederland in bloei te zetten om het leefgebied van de bij te vergroten.

Wat kun jij doen?

ZAADBOMMEN MAKEN

Bestel bloemzaadjes via https://beefriendly.kro-ncrv.nl/ en maak zaadbommen!

Dit heb je nodig:

- Twee handen potgrond
- Vier handen kleipoeder (bentoniet, te koop bij tuincentra en online)
- Zakje bloemzaadjes (bijen of vlindermix bijvoorbeeld)
- Water
- Chilipoeder (houdt andere dieren op afstand)

De droge ingrediënten meng je met elkaar in een bak. Dan voeg je langzaam druppeltjes water toe, blijf kneden tot je merkt dat het aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat. Maak hier de balletjes van, die je in een lege eierdoos kunt bewaren. Laat ze een paar dagen drogen. En dan: zaadbommen werpen! Op naar die plek in je buurt die wel wat bloemen kan gebruiken! Het liefst kies je een plekje met redelijk wat zon, scheutje water, klaar! 

NATIONALE BIJENTELLING

18 en 19 april is het weekend van de nationale bijentelling. Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze kunnen helpen. Jij kunt meedoen vanuit je tuin of balkon! Tel een half uur de bijen die je voorbij ziet komen. Doe dit op een zonnig- of in ieder geval droog – moment. Download op https://www.nationalebijentelling.nl/ het telformulier voor een overzicht van de bijensoorten en stuur het in!