EHBO-les

Lars van Driel van het Rode Kruis gaf een EHBO-les bij Zapplive Extra. Hieronder vind je nog een keer alle tips op een rij!

Lars van Driel van het Rode Kruis gaf een EHBO-les bij Zapplive Extra. Hieronder vind je nog een keer alle tips op een rij!

Les 1: wat moet je doen als iemand gevallen is?

Als iemand een schaafwond heeft, moet je het eerst goed afspoelen met water. Als het een klein schaafwondje is, is dat soms al genoeg, maar je kunt ook een verbandje om de wond doen. Droog de wond na het spoelen eerst met een droge, schone doek. Pak daarna een rolletje met verband en begin van onder naar boven het verbandje om de wond te wikkelen. Je kunt het uiteinde van het verbandje vastmaken door het tussen het verbandje te stoppen of door het vast te plakken met een stukje tape.

 Les 2: wat moet je doen als iemand zich verslikt?

Je hebt twee soorten verslikken. De eerste is een lichte verslikking waarbij iemand vooral moet hoesten, maar nog wel kan praten. Moedig diegene aan om te blijven hoesten. Als iemand een heftige verslikking heeft, bel dan altijd éérst 112. Geef iemand daarna vijf slagen op de rug. Als dat niet werkt, kan je iemand een buikstoot geven (zie foto hieronder). Vraag altijd of iemand je komt helpen als dit gebeurt.

Les 3: wat moet je doen als je je brandt?

Als je je ergens aan brandt, koel de wond dan meteen meteen met lauw water. Let op: doe dit niet met koud water, want dit kan het branden alleen maar erger maken. Er zijn drie soorten brandwonden:

1e graads brandwond: de huid is lichtrood. Koel het met water en kijk het daarna 10 minuten aan hoe het met de wond gaat.

2e graads brandwond: de huid heeft wat blaasjes. Koel de wond met water en dek deze daarna af met vershoudfolie, verband of een schone zak. Het is belangrijk om de wond goed af te dekken om een infectie te voorkomen. Vershoudfolie werkt goed, omdat je daar doorheen kunt kijken en dus kan zien hoe het met de wond gaat.

3e graads brandwond: hierbij doe je hetzelfde als met de 2e graads brandwond, maar bel ook meteen 112. Mocht er kleding vastzitten aan de wond, trek dit er dan niet zomaar vanaf, tenzij de kleding makkelijk los te krijgen is. Heb je niet zelf een brandwond, maar iemand anders? Blijf dan rustig tegen diegene praten. Dat zorgt ervoor dat de pijn minder wordt.