Kazige kerstkadoballen

Zo maak je pas echt indruk bij het kerstdiner!

RECEPT

Voor ca. 15 grote ballen / 30 kleine ballen

300 gram bloem

250 gram boter

750 gram geraspte kaas

6 eieren

0,5 bouillonblokje

900 ml water

500 gram paneermeel

Mosterd

Zout

Peper

 

Optioneel:

Gelatineblaadjes

Kookroom

Verrassingseieren

 

Recept ragout

Zet een pan op het vuur en voeg de boter toe. Laat de boter lichtbruin worden. Voeg de bloem al roerend toe. Gaar de bloem in ongeveer 3 minuten op een laag vuur gaar tot een roux. Kook ondertussen het water en roer het bouillonblokje erdoor. Voeg het water in delen al roerend toe aan de roux. Blijven roeren tot een mooie basisragout ontstaat. Voeg de geraspte kaas in delen toe en roer door de ragout tot de kaas is gesmolten.

Wil je de ragout iets steviger maken? Dan kan je een paar gelatineblaadjes toevoegen. Week de blaadjes 10 minuten in koud water en knijp ze uit. Zet het vuur uit en spatel de gelatine vervolgens door de ragout. Wil je de ragout iets romiger maken? Voeg dan een scheutje kookroom toe.

Voeg wat mosterd en zout en peper toe. Als je kaasragout smaakt zoals jij het lekker vindt, schep je het over in een platte bak. De smaak mag best wat sterker zijn, want die neemt iets af tijdens het frituren. De vulling voor je zelfgemaakte kaasbitterballen is nu klaar. Laat het goed afkoelen, zet er een deksel op en laat het minimaal drie uur in de koelkast opstijven.

Haal na drie uur (of het liefst een nacht) de kaasragout uit de koelkast. Zet twee schalen met paneermeel klaar. Splits de eieren, zodat je alleen eiwit overhoudt en doe dit in een schaaltje. Je kan ook het hele ei gebruiken. Klopt de eieren dan eerst los.

Paneren en frituren

Neem wat kaasragout en rol er een balletje van naar gewenste grootte. Rol de kaasbal door de paneermeel. Rol de bal door het badje van ei. Rol vervolgens de bal door de tweede schaal paneermeel. Rol voor een stevige laag de bal nog een keer door het ei en nog een keer door de paneermeel. Zorg ervoor dat het kaasballetje helemaal omsloten is, goed dicht dus, anders gaat ie lekken en stroomt de kaas je frituurpan in. Wil je de ballen nog niet meteen bakken? Dan kun je ze ook invriezen. Frituur de ballen op 180 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Je kaasbitterballen zijn nu klaar!

Kerstkadoballen

Wil je net als Pierre een cadeautje in de bal verstoppen? Neem dan een verrassingsei (bijvoorbeeld een verrassingsei die in de chocolade kindereieren verstopt zit) en bedekt deze helemaal rondom met de kaasragout tot je een mooie bal hebt en het verrassingsei niet meer kan zien. Paneren en frituren maar!

Je kan jouw kaasballen net als echte kerstballen ook in de boom hangen. Knoop een mooi touwtje of lint twee keer om de bal heen en hang ‘m in de boom. Voor een extra cool effect tijdens het kerstdiner kan je ze in een klein kerstboompje hangen en op tafel zetten. Laat de kerst maar beginnen!