3 gekke burgers: Spruitjesburger

Heb je gelijk je groenten binnen :)

Benodigdheden en ingrediƫnten:

Pickle

  • Spruitjes (15 stuks)
  • Appelazijn (1 grote beker)
  • Honing (1 eetlepel)
  • Vanille (1 staafje)
  • Rood pepertje (1 stuk)

Spruitjespaneermeel

  • Spruitjes (200g)
  • Pistachenoten (200g gepeld)
  • Paneermeel (50g)

Burgers

  • Kipfilet (500g) (of ongekruid kipgehakt als we geen keukenmachine hebben)
  • Knoflook uit een potje (2 of 3 theelepels)
  • Appelmoes (3 eetlepels)
  • Honing (1 eetlepel)
  • Vanillestaafje (1 stuk)
  • Citroensap (halve citroen)
  • Peper en Zout
  • Spruitjes (15 stuks)
  • Plastic folie
  • Broodjes (4 stuks)

Appelmayonaise

  • Mayonaise
  • Granny Smith-appels
  • Mosterd
  • Zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Pickle
Zet een klein pannetje op een laag vuur en los daarin de honing op in de azijn. Proef het mengsel even (brand je mond niet!). Het moet lekker fris smaken: niet te zoet en niet te zuur. Doe er ook een rood pepertje en een staafje vanille in voor de smaak. Laat het lekker warm worden, maar niet koken. Snijd dunne plakjes van de spruitjes. Haal het pannetje van het vuur en doe de spruitjesschijfjes erbij. Voorzichtig, want ze moeten heel blijven. Laat de zoetzure smaak een tijd (het liefst een dag) in de spruitjes trekken.

Spruitjespaneermeel
Trek wat blaadjes los van de spruitjes en vermaal die met de pistachenoten en wat paneermeel in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine, dan snipper je de spruitjes heel fijn en vermaal je de noten in een vijzel. Doe er wat paneermeel bij en laat het geheel een dag staan om te drogen.

Spruitjesburger
Kook de spruitjes twee minuten als ze klein zijn en drie minuten als ze groter zijn. Giet ze af en laat ze langzaam met het deksel op de pan afkoelen, want dan garen ze nog na. Snijd in de tussentijd een vanillestaafje in de lengte open en schuif met de botte kant van het mes de zwarte pulp eruit. Gooi het staafje weg en bewaar de pulp. Doe de spruitjes, de kip en de overige ingrediƫnten in een keukenmachine en vermeng alles tot gehakt. Als het gehakt iets te vochtig is, schep je er wat paneermeel doorheen. Vorm er mooie burgers van: leg een bolletje gehakt op een laagje plasticfolie, bedek dat met weer wat folie en druk het gehakt tot een mooie platte schijf. Wrijf hem in met het spruitjespaneermeel. Bak de burgers op een niet te hoog vuur gaar en lichtbruin.

Appelmayonaise
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en rasp de appelpartjes. Doe de rasp door de mayonaise en klop die met een staafmixer tot een lekker sausje waar je geen stukjes appel meer in ziet zitten. Als de appelmayonaise iets te zoet is, doe er dan wat citroensap of mosterd bij.

Opbouwen
Snij vier broodjes doormidden en bestrijk de binnenkant met een laagje appelmayonaise. Leg er zoveel zoetzure spruitjes op als je lekker vindt en leg daarop de burger. Voeg vervolgens wat plakjes zoetzure spruit of een schijfje tomaat toe en ten slotte nog wat appelmayonaise. Eet smakelijk!