Kerstgerechten van Pierre

Chocokroketten en eetbare pieken!

Chocokroket

Ingrediënten:

  • 75 gram kristalsuiker
  • 25 gram vanillesuiker
  • 4, 5 dl sinaasappel
  • 60 gram boter
  • 70 gram bloem
  • 3 blaadjes gelatine (5 gram)
  • 300 gram gelijkmatige stukjes appel
  • 300 gram chocolade gruis of rasp
  • 5 fijngesneden blaadjes mint
  • 1 takje geritste dragon
  • 1 losgeklopt eiwit
  • 1 deel paneermeel
  • 1 deel geraspte kokos

 

Serveren op briochebroodje of wit broodje met poedersuiker

 

Benodigdheden:

  • Snijplank
  • Koksmes
  • Grote mengkom
  • Kookpan
  • Steelpan
  • Spatel
  • Eetlepel
  • Frituur
  • IJsknijper
  • Keukenpapier
  • Trekfolie
  • Bordje

 

  1. Maak een sinaasappelbouillon: breng in een pan de kristalsuiker, vanillesuiker en sinaasappelsap aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra de bouillon kookt.
  2. Maak in een steelpannetje een roux: bruis in een pannetje de roomboter. Haal het pannetje van het vuur. Roer met een spatel de bloem erdoor totdat het goed gemengd is. Doe het pannetje terug op het vuur. Al roerende 1 minuut garen. Dan van het vuur. Koel de roux tot kamertemperatuur af. Breng intussen de vruchtenbouillon aan de kook.
  3. Voeg de afgekoelde roux, onder voortdurend roeren, aan de bouillon toe. Kook de ontstane saus gedurende 10 minuten op een laag vuur. Roer de saus regelmatig, vanaf de bodem.
  4. Week intussen de blaadjes gelatine (in een kopje koud water, totdat de blaadjes zacht zijn geworden). Knijp de blaadjes gelatine uit. Doe de pan van het vuur en spatel de gelatine door de saus heen zodat deze oplost.
  5. Laat de dikke saus afkoelen tot kamertemperatuur. Spatel daarna de gelijkmatige stukjes appel zonder schil en chocoladegruis (kleine stukjes pure chocolade), fijngesneden blaadjes mint, geritste dragon naar smaak na 10 minuten door de dikke saus.
  6. Koel het mengsel in de koelkast.
  7. Maak met een ijsknijper ballen. Rol de ballen op de werkbank tot naadloze kroketten. Koel de ‘kroketten minimaal drie kwartier. Haal de ‘kroketten’ door de bloem, dan door het losgeklopt eiwit en dan door het mengsel van 1 deel paneermeel en 1 deel geraspte kokos
  8. Je kunt ze nu afgedekt in de koeling bewaren of naar frituren in olie van 180 º C.
  9. Je kunt de kroketten vier dagen bewaren!

 

 

 

 

Pierre’s Petit Pieken

Ingrediënten:

  • Sinaasappels
  • Mandarijnen
  • Wortels
  • Tomaten
  • Cherrytomaten
  • Bladerdeeg

 

Benodigdheden:

  • Grote prikkers
  • Aluminiumfolie
  • Oven

 

Instructies bladerdeegpiek:

  1. Maak van de aluminiumfolie een piek.
  2. Vouw het bladerdeeg om het aluminiumfolie.
  3. Koel de piek in de koelkast. Minimaal een kwartier.
  4. Maak van het overige bladerdeeg blaadjes of roosjes en plak deze op de piek.
  5. Bak de piek goudbruin.

 

Instructies groentepiek:

  1. Pak een grote prikker.
  2. Schuif eerst een grote tomaat op de prikker en bouw ‘m op met kleinere tomaten.
  3. Doe hetzelfde met de sinaasappels, mandarijnen en wortels.
  4. Zet de pieken in je boom!

 

 

Eet smakelijk!