Lekker dammen!

Lekker dammen is een damspel dat je helemaal op kunt peuzelen! Het dambord is lekker zoetig en de damschijven zijn hartig. Super handig dus.. na dit spelletje heb je een hele maaltijd op! Wat heb je nodig?

Materialen

Plank, zo groot als het dambord wordt.
Plasticfolie
Deegroller
Oven
Bakpapier
Garde
2x Steelpannetje
Snijplank 
Mes
Pizzasnijder
Theelepel
Mixer
Uitstekertjes (kleine cirkels)

Dambord

Eerst maken we het dambord. Bedek de plank met plakken cake. Maak deze zo groot als dat je wilt dat het dambord wordt. Leg er plastic folie op en rol hier voorzichtig met de deegroller overheen. Hierdoor plakt de cake aan elkaar en wordt het wat oppervlak wat platter. Rol dol tot het een rechte plank lijkt. Rol de witte en zwarte fondant heel dunnetjes uit. Snijd er met en mes of met de pizzasnijder kleine gelijke vierkantjes uit. Dit worden de damvakjes. Zodra je genoeg vierkantjes hebt gesneden, kun je deze om en om leggen op de cake laag. Hierdoor lijkt het meteen een dambord. Maak de randjes van de gesneden blokjes een klein beetje nat, hierdoor gaat het plakken aan elkaar. Het dambord is klaar! Het bord hoeft niet in de koeling. Dit heb je nodig:

3 stuks cake
3 kg fondant (de helft wit, de andere helft zwart)

Dipstroop

Het dambord kun je lekker opeten met een speciale Dipstroop. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten bij elkaar te gooien in een pannetje, goed roeren, het te laten koken en van het vuur te halen. Wat heb je nodig?

250 gram suiker
1 kaneelstokje
13 stuks steranijs
1 dl citroensap 
3 dl water

Damschijven

De damschijven die je gaat gebruiken om het spel te spelen moeten ook nog gemaakt worden. Je hebt witte en zwarte damschijven. Deze maak je van brooddeeg. Voor het zwarte brood, gooi je een paar druppeltjes zwarte eetbare vloeistof in het deeg terwijl je het kneedt. Na het bakken in de oven (zie bereidingswijze op het etiket van de broodmix) kun je de ronde vormpjes uitsteken. Op de kleine ronde broodjes maken we een lekkere topping. Meng de ingrediënten met elkaar en schep een klein beetje op het broodje. Dit zijn de ingrediënten:

1 pak Koopmans broodmix wit brood
Zwarte eetbare kleurstof
Boter en hoeveelheid vocht dat op de verpakking staat
500 gram Mascarpone
1 bakje atsina (dat is een kruid)
1 bakje smeerkaas
Chili Peper