Zoek dekking!

Een recept van Jur.

Het broertje van Jur is over een paar dagen jarig, dus hij verdient een taart. Hij houdt heel erg van gamen, dus Jur maakt een TNT na uit een game die hij graag speelt. Chocolade is zijn favoriet, dus dubbele chocola: een brownietaart met hemelse 'modder'. 

Ingrediënten

Brownietaart 
150 gram chocola 70%
100 gram chocola 50 %
120 gram boter
1 vanille stokje
2 eetlepels stroop
300 gram suiker
150 gram bruine suiker
4 eieren
200 gram bloem
40 gram cacao
2 theelepels bakpoeder
Snuf zout
Dulce de leche naar smaak

Hemelse modder
175 gram pure chocolade
4 eieren
½ vanille stokje
Zout
50 gram suiker

Italiaanse meringue botercrème
3 eiwitten
60 milliliter water
230 gram suiker
Zout
300 gram zachte boter

Decoratie
500 gram rood fondant
250 gram wit fondant
250 gram zwart fondant
Poedersuiker
5 gram zwart kleurstofpoeder

Bakgereedschap
Schaar
Bekken
Snijplank
Messen
Spuitzak
Roller
Bakpapier
Kommen
Bakjes
Weegschaal
Keukenmachine
Microplane rasp fijn
Spatel
Spuitzakken
Spuitmondjes alle meest doorgaande vormen en maten
Liniaal
Stekers 
Mini-maatbeker 
Maatbeker
Garde
Zeef
Lange spatel 
Schaar
Pannetje dikke bodem
Suikerthermometer
Kwastjes
Deegkrabber
Bakpapier (cornet)

Recept

Brownietaart
Breek de chocolade in grove stukken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg een bakpapier onderin de bakvorm.
Zet een pan met water op en breng aan de kook.
Hang boven het water een hitte bestendige kom, waar je de chocola in kunt smelten.
Weeg en meet alle ingrediënten af.
Smelt de chocolade en boter in de kom van je au bain-marie opstelling.
Wanneer de chocola gesmolten is, voeg je het vanille-extract en stroop toe aan het chocolademengsel.
Meng met de spatel ongeveer 30 seconden goed door.
Zet het gas uit en zet de kom op het werkblad.
Doe beide soorten suiker samen met de eieren in een tweede kom en meng met de mixer enkele seconden, totdat alles net gemengd is.
Voeg, beetje bij beetje, ongeveer de helft van het ei-mengsel aan de chocolade toe, terwijl je rustig, maar continu roert met de spatel.
Meng de rest van het eimengsel 3 minuten op een hoge stand met de mixer.
Het eimengsel is klaar wanneer het lekker dik is en het volume is verdubbeld.
Pak een spatel en vouw het eimengsel voorzichtig door de chocolade.
Wanneer het ei-mengsel is opgenomen voeg je bloem, cacao, bakpoeder en zout toe aan de kom.
Meng alles met een spatel door tot het gemengd is.
Giet het beslag in de brownie bakvorm en stop met een lepel stukjes dulce de leche in het beslag.
Bak gedurende 25 minuten. De brownie is dan licht gerezen en de bovenzijde is donkerder van kleur.
Check met een prikker of de brownie gaar is. Er mag een dunne laag chocola op de prikker zitten.
Laat het afkoelen in de vorm, voordat je deze opdient.

Hemelse modder
Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen tot deze op kamertemperatuur is.
Splits de eieren zorgvuldig, zodat er geen dooier bij het eiwit zit.
Klop de eidooiers los en meng ze goed door de gesmolten chocolade. Voeg de vanille toe.
Klop de eiwitten met een snuf zout in een schone, vetvrije kom stijf.
Voeg de suiker in 3-4 porties toe en klop tussendoor steeds goed.
Blijf kloppen tot de eiwitten glanzen en flink stijf zijn.
Schep met een spatel, een lepel eiwit door de chocolade.
Vouw nu de rest van het eiwit er voorzichtig doorheen; roer niet te stevig, je wilt een luchtige mousse.
Zet de hemelse modder in de koelkast.

Italiaanse meringue botercrème
Verwarm 200 gram suiker met het water en verhit dit tot 118 graden.
Begin met het kloppen van het eiwit bij een temperatuur van 113.
Voeg geleidelijk de overige suiker toe aan het eiwit tijdens het kloppen.
Wanneer de suiker een temperatuur heeft bereikt van 118 graden schenk je deze straalsgewijs bij het eiwit mengsel terwijl je blijft kloppen.
Klop het eiwit tot het op kamertemperatuur is.
Voeg de boter eetlepel voor eetlepel toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt.

Opbouw
Snijd de brownie in 4 gelijke stukken en spuit de botercrème aan de randen.
Smeer de hemelse modder uit tussen de randen en stapel de 4 delen op elkaar.
Bestrijk zo strak mogelijk de buiten- en bovenkant met een klein beetje botercrème.
Rol de rode fondant helemaal uit en bekleed de taart hiermee.
Maak met de achterkant van een mes de groeven van de dynamiet.
Maak met een kwast dunne verticale lijntjes met zwarte kleurstofpoeder en water, om de “staven” duidelijk te maken. Doe dit ook met de bovenkant.
Rol een grote witte band uit om de witte baan rondom de TNT taart te bekleden.
Rol daarna de zwarte fondant uit en steek hieruit 2x de letters van SIEM 9, en maak ook de letters T N T van de zwarte fondant.
Plak al deze letters met behulp van een kwastje met water vast op de taart.
Maak 16 witte vierkantjes en verdeel deze bovenop de TNT taart en maak daarna zwarte “lontjes” om de “staven” aan elkaar te verbinden.
Wanneer we de taart presenteren prikken we een sterretje in de TNT taart om zo te laten lijken dat hij op “ontploffen”staat.