Oma’s oranje snoeptaartje

Een recept van Kimani-Maïa.

Deze taart heeft een Nederlands tintje door de kleuren én oud-Hollandse snoepjes. Herken jij de kleuren van de vlag in de taart van Kimani-Maïa?

Dit heb je nodig

Pompoen-sinaasappel-gembertaart
220 gram gepureerde flespompoen
150 gram kristalsuiker
100 gram lichte basterdsuiker
200 gram amandelmelk
1 theelepel citroensap
380 gram patentbloem
2 theelepels baking soda
2 volle eetlepels wijnsteenbakpoeder
1 theelepel vanille extract
230 gram zonnebloemolie
¼ theelepel zout
1 theelepel versgeraspte gember
1 theelepel kaneel
½ theelepel kurkuma
½ theelepel sinaasappelrasp
250 gram Hollandse aardbeien

Botercrème
135 gram tarwebloem
720 ml soya ongezoete melk
600 gram vegan boter
600 gram poedersuiker
3 theelepels vanilleextract
3 eetlepels aardbeiensap van verse aardbeien

Verdeling botercrème in kleuren:
Wit = 500 gram
Blauw = 400 gram
Rood = 400 gram
Oranje = 600 gram

Voor de decoratie:
Wafeltjes
Dadelkaramel

Snoepgoed:
Oud Hollands snoepgoed: boterwafeltjes
Oud Hollands snoepgoed: framboosjes
Sprinklemix Circus
Smarties (alleen kleuren: rood, oranje, blauw)
Hands Off My Chocolate bites (vegan) pindanootjes; alleen oranje nootjes uit 1 zakje (200 gram)
Blauw goudspray

Bakgereedschap
Bakvormen taartlagen klein
2x Spatel
Grote zeef
Kleine zeef
Maatlepels
Spuitmond nummer 4B (blauw) + nummer 2D (rood) + nummer 2A (wit)
Handmixer, staafmixer en beker
Paletmes
Afsmeergerei
Kleurstof rood, blauw, oranje, geel
Tandenstokers
Glitterspray goud
Uitsteekvorm rondje (rvs), diameter 5 cm
2x Aluminium onderzetters
Digitale weegschaal
6x Spuitzak
Ovenwanten
Kleine rvs-kom
Zakjesklipper (3x)
6x grote rvs-kom
Maatbeker (met milliliter aanduiding)
Staande mixer
Vlinder opzetstuk
Klopper-opzetstuk
2x Vaatdoeken
Bakpapier (ongeveer 3 vellen)
Kwastje
2x Taartroosters/afkoelrooster

Pompoen-sinaasappel-gembertaart maken
Kook de pompoen in water, laat hem uitlekken en pureer hem dan. 
Laat de amandelmelk en citroensap gezamenlijk een paar minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht).
Kom 1: zeef het meel, de baksoda, het bakpoeder en de kaneel in de kom.
Kom 2: klop de suikers, de boter, het amandelmelk-citroenmengsel, de gember, de sinaasappel, de kaneel, de kurkuma en het vanille-extract luchtig.
Voeg de pompoen bij kom 2.
Beboter 5 bakvormen en doe bakpapier op maat in de vorm (met kleine rvs-kom). “Bemel" de zijkanten van de vorm.
Verdeel het beslag gelijk over de bakvorm. Houd ongeveer 300/325 gram beslag aan per vorm. 
Stop de bakvorm ongeveer 23 minuten in oven. 
Haal daarna uit de oven en laat het enkele minuten afkoelen. 
Draai het daarna op rooster om (en stop het eventueel in de quickfreezer). 

Aardbei-vanille-botercrème maken
Warm bloem met melk op in een pannetje en breng het rustig aan de kook. Blijf het 5 minuten kloppen met de garde.
Haal het van het vuur als het mengsel dik genoeg is. (Doe de houten prikker test). 
Giet het bloem-melk mengsel af op een rvs-schaaltje en leg direct plasticfolie op het mengsel. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig.
Voeg vanille-extract toe.
Druk het bloem-melk mengsel door de zeef in het boter-suiker mengsel. 
Klop het 5 minuten op mid tempo. 
Voeg dan het aardbei-sap toe en daarna de kleurstof.

Taart opbouwen
Steek 4 lagen uit met een vormpje (prikkertje tegelijk door het middelpunt heen van alle lagen; daarna afzonderlijk per laag uitsteken).
Laat 1 laag intact.
Doe het snoepgoed er voorzichtig in, zodat het binnenin fris blijft.