Heksenketel

Een recept van Annika

Deze heksenketel staat perfect op tafel tijdens Halloween! Hij is gemaakt van een bruin-groene marmercake en als je hem opensnijdt komen de oogbollen er uit rollen. Van Robèrt leerde Annika hoe je een écht lekkere botercrème maakt door er mascarpone aan toe te voegen. Met spinnen en een vuurtje onder de pot, is deze heksensoep compleet. Niet alleen een feest om naar te kijken, maar zeker ook om lekker op te eten.

Ingrediënten

Marmer Tulband
200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
200 gram fijne kristalsuiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
8 gram vanillesuiker
4 eieren 
2 eetlepels melk 
2 eetlepels cacaopoeder 
Snufje zout

Botercrème
250 gram poedersuiker
250 gram mascarpone
125 gram boter (op kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel melk 
Groene kleurstof

Glazuur
2 eetlepels water
50 gram poedersuiker 
Groene kleurstof

Cakepops
20 Oreo koekjes
72 gram roomkaas
300 gram witte chocolade
150 gram zwarte fondant
150 gram groene fondant 
Rode decoratiestift 

Decoratie 

Zwarte spinnen
300 gram zwarte fondant
150 gram witte fondant

Heksenketel
350 gram zwarte fondant
150 gram witte fondant

Vlammetjes heksenketel
150 gram oranje fondant

Blokken hout onder heksenketel
5 Twix pakjes 

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de tulbandvorm in met boter.
Leg een vel bakpapier op een snijplank. 

Marmer Tulband
Mix de boter en de suiker tot een mooi romig mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen.
Bij het laatste ei voeg je ook gelijk het vanille-extract toe.
Voeg het zelfrijzend bakmeel en de zout toe en mix tot een mooi beslag. Stop met mixen zodra het meel helemaal is opgenomen.
Schep 2/3e van het beslag apart.
Maak van de melk en de cacaopoeder een papje.
Giet dit in de kom met de overgebleven 1/3e van het beslag en mix tot een mooi chocoladebeslag.
Schep de helft van het vanillebeslag in de ingevette tulbandvorm en spreid gelijkmatig uit met een spatel.
Verdeel hier het chocoladebeslag over.
Sluit af met het laatste deel van het vanillebeslag.
Roer kort met een mes door het beslag, zodat je straks een mooi marmer-effect krijgt.
Bak de tulband in 60 minuten gaar.
Stort hem ondersteboven en laat hem de cake goed afkoelen voordat je begint met versieren. 

Botercrème
Snijd de boter in blokjes en klop hem op tot een lichte en luchtige massa.
Zeef de poedersuiker.
Voeg geleidelijk en voorzichtig in 3 of 4 delen toe.
Voeg ook de melk en het vanille-extract toe en roer voorzichtig door met een spatel.
Voeg de mascarpone toe als alle suiker is opgenomen.
Mix de botercrème op rustige snelheid tot hij romig en licht is. Dit kan minstens 10 minuten duren.
Voeg de laatste 2 minuten de groene kleurstof toe. 

Cakepops
Doe de Oreo’s in een zakje en verpulver ze door er met een deegroller overheen te gaan.
Mix de Oreo’s met de roomkaas tot een egale massa.
Schep met de kleine ijslepel balletjes uit het mengsel.
Rol ze met je handen mooi rond en plaats ze op de snijplank met bakpapier.
Laat de balletjes opstijven in de koelkast of vriezer.
Smelt 200 gram witte chocolade au bain-marie.
Haal de bolletjes uit de koeling.
Steek het uiteinde van een lolliestokje in de gesmolten chocolade en steek het stokje met de chocolade in een cakepop. Herhaal dit bij alle bolletjes.
Zet de cakepops weer in de koelkast om de chocolade te laten uitharden.
Zet de chocolade opnieuw boven de au bain-marie en voeg de overige 100 gram chocolade al roerend toe tot alles gesmolten is.
Doop de cakepops 1 voor 1 in de gesmolten chocolade en tik voorzichtig de overtollige chocola van de cakepop af.
Laat de cakepops weer opstijven in de vriezer.
Rol de groene fondant uit en steek er kleine rondjes uit.
Rol de zwarte fondant uit en steek er nog kleinere rondjes uit.
Versier de cakepops als enge ogen met de groene en zwarte fondant.
Maak aders met de rode decoratiestift.

Glazuur
Meng het water met de poedersuiker tot een papje.
Voeg de groene kleurstof toe tot je de gewenste kleur hebt. 

Decoratie

Zwarte spinnen
Kneed de zwarte fondant en maak er 2 spinnen van.
Met de witte fondant kun je ogen maken op de spinnen. 

Heksenketel
Kneed de zwarte en witte fondant door elkaar tot een donkergrijs geheel.
Bestuif je werkblad met poedersuiker om te voorkomen dat de fondant vastplakt.
Rol de fondant uit tot een dunne lap. 

Vlammen
Kneed de oranje fondant door.
Rol met poedersuiker uit tot een dunne plak.
Snijd vlammen uit de fondant. 

Opbouw
Smeer de tulband in met een dunne laag botercrème.
Zet de tulband op de kop.
Bekleed de tulband met de donkergrijze fondant zodat het op een ketel lijkt.
Leg de Twixen onder de tulband, zodat ze op houten haardblokken lijken.
Plak de oranje vlammen met wat glazuur vast aan de ketel.
Verspreid de rest van het groene glazuur over de cake. Zorg dat er wat druppels langs de ketel naar beneden druppen.
Doe de cakepops in het gat in het midden van je tulband tot de rand van de cake. Houd je 4 mooiste oogballen apart.
Smeer de bovenkant af met de groene botercrème zodat de oogballen in de taart verdwijnen.
Leg je mooiste oogballen bovenop en bij de taart.
Zet ook de 2 spinnen bovenop de taart.
Klaar is je heksenketel!