Veel gestelde vragen aan doven en slechthorenden

Wist je dat in Nederland ongeveer anderhalf miljoen dove en slechthorende mensen wonen? Veel hè? Daarom is het belangrijk dat er aandacht komt voor de dovencultuur in Nederland én hun taal: Nederlandse Gebarentaal. Hieronder lees je veel gestelde vragen aan doven en slechthorenden.  

Wat hoor je als je doof bent?

Het betekent vaak niet dat je helemaal niks meer hoort als je doof bent. Het betekent wel dat je heel veel minder hoort. Sommige doven hebben een cochleair implantaat (CI). Moeilijk woord hè? Het betekent dat ze een apparaatje hebben in hun oor dat een seintje naar hun hersenen stuurt waardoor doven nog een beetje kunnen horen.

Is gebarentaal in alle landen hetzelfde?

Elk land heeft zijn eigen gebarentaal. Er bestaan zo rond de 300 gebarentalen wereldwijd. Bij gebarentaal zijn taalfamilies vaak anders dan bij gesproken taal. Zo lijkt bij gesproken taal Nederlands wat op Vlaams en Spaans wat op Portugees. Bij gebarentaal lijkt Amerikaanse Gebarentaal meer op Franse Gebarentaal. Het is dus echt een eigen taal.

Is het een makkelijke taal om te leren?

Dat ligt natuurlijk per persoon verschillend, maar het is over het algemeen geen makkelijke taal om te leren. Bij gebarentaal is je gezichtsuitdrukking en lichaamshouding heel belangrijk. Het is makkelijk om een paar woorden te leren, maar als je de taal goed wil leren moet je wel je best doen!

Hoe kijk je televisie als je doof bent?

Doven en slechthorenden kunnen televisie volgen door bijvoorbeeld ondertiteling of door een gebarentolk. De gebarentolk kan goed de emotie overbrengen. Zo snappen ze het beter als er bijvoorbeeld een grap wordt gemaakt of als er iets serieus of spannends gebeurt.

 

De informatie uit dit artikel komt van Kentalis, het Gebarencentrum en Doof.nl.