Emma: 'Ik woonde een jaar in Suriname'

De kersverse student Emma de Bruijn laat haar improviseertalent zien in haar eerste seizoen bij De Vloer Op Jr.

Hoe is je eerste seizoen bij De Vloer Op Jr. je bevallen?
“Heel goed. Ik heb veel theater gedaan, maar improviseren is echt een vak apart. Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe moeilijk het is. Het is technischer dan je denkt. Je moet je van heel veel verschillende kanten kunnen laten zien. Je heel bewust zijn van wat je aan het doen bent en een goede focus hebben. Aan de ene kant denk je na waar een scene naartoe gaat, maar tegelijkertijd ben je in het nu en moet je gewoon spelen.”

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben net naar Leiden verhuisd, omdat ik ben begonnen met de studie Commerciële Economie. Op zaterdagen volg ik een vooropleiding theater. Een druk schema, maar ik vind het echt de moeite waard. Of ik wel vrije tijd heb? Jazeker, ik spreek graag af met vrienden en speel (al vanaf mijn vierde) viool, maar dat moet allemaal wel om de studie heen gepland worden.”

Hoe ben je ooit begonnen met acteren?
“Op de basisschool volgde ik een workshop Engels toneel. En uiteraard speelde ik mee in de groep 8 musical. Daarna ben ik bij Hofplein, een jeugdtheaterschool in Rotterdam, gegaan.

Ik heb ook veel acteerervaring opgedaan in Suriname. Daar heb ik een jaar gewoond voor mijn vaders werk. Theater ging er daar eigenlijk hetzelfde aan toe als in Nederland. We maakte bijna dezelfde stukken. Natuurlijk zit je in een andere cultuur, met een andere manier van omgang, maar daar merkte ik eigenlijk niet veel van. Sommigen komen vanuit Suriname hier in Nederland op de toneelschool studeren, dus het land biedt zeker een goeie basis.

Ik wist van tevoren dat we maar een jaar in Suriname zouden blijven. Toch heb ik dat niet met mijn nieuwe omgeving gedeeld, omdat ik niet wilde dat mensen anders tegen me zouden doen. Gelukkig waren de vriendschappen van langere duur dan ons verblijf. Veel van mijn oude vrienden uit Suriname gaan nu in Nederland studeren, dus dan zie ik ze weer.”