
Kleurrijke tie-dye donuts
Wat je nodig hebt (voor 12 donuts)
Voor het deeg:
• 315 gram zelfrijzend meel
• 50 gram suiker
• Halve theelepel zout
• 7 gram instant (droge)gist (1 zakje)
• 160 milliliter melk (even verwarmen in de pan tot hij stoomt, daarna laten afkoelen tot het lauw aanvoelt)
• 60 milliliter zonnebloemolie
• 2 eierdooiers
• Halve theelepel vanille-extract
Voor het glazuur:
• 450 gram poedersuiker
• 80 milliliter water
• Verschillende kleuren kleurstof naar keuze
• 1 eetlepel vanille-extract
Voor het frituren:
• 1 liter zonnebloemolie
Zo doe je het
• Verwarm de melk in een soeppan totdat die begint te stomen (niet koken), laat het dan afkoelen, totdat het lauw aanvoelt.
• Meng in een grote kom 80 gram bloem, de suiker, het zout en de gist.
• Voeg de warme melk, de olie, de eierdooiers en de vanille toe. Roer goed.
• Laat dit mengsel afgedekt rusten totdat je bubbels ziet (10-15 minuten).
• Doe dan de rest van de bloem (ongeveer 235 gram) erbij.
• Kneed het deeg een paar minuten met je handen. Het moet zacht zijn en net een beetje plakkerig.
• Leg het deeg in een kom, dek af, en laat het rijzen op een warme plek. Wacht tot het volume ongeveer verdubbeld is. (45 minuten)
• Strooi wat meel op je werkblad. Rol het deeg uit (niet te dik, ongeveer 2-3 cm hoog).
• Steek er met een ring, donut uitsteker of een glas donuts uit. Je kunt ook de binnenkant uitsteken om de donut-holes te maken.
• Leg de uitgesneden donuts op bakpapier of een bakplaat. Dek af met een schone theedoek. Laat ze nog een keer rijzen totdat ze weer luchtig zijn (20 minuten).
• Verhit de olie in een pan tot warm genoeg (190-200 graden).
• Frituur de donuts één of twee tegelijk, ongeveer 60 seconden per kant, totdat ze goudbruin zijn.
• Meng de poedersuiker met het water, de vanille tot een glad mengsel. Als het te dik is, voeg een druppel extra water toe.
• Verdeel het witte glazuur over verschillende kommetjes en voeg per kommetje een ander kleur kleurstof bij.
• Pak een satéprikker en roer een beetje door het glazuur heen, totdat het een leuke marmer effect heeft.
• Haal de warme donuts uit de olie, laat even uitlekken.
• Doop een kant in het 1e kommetje met glazuur en daarna nog een keertje bij een andere kleur glazuur.
• Leg daarna op een rooster zodat het glazuur kan uitharden.
Wil je liever geen donuts frituren? Gebruik dit lekkere recept voor mini donuts uit de oven.
Mini donuts bakken uit de oven