Wat vieren we op 5 mei?

Op 5 mei vieren we samen de vrijheid. Het is namelijk niet vanzelfsprekend om in een land te leven zonder oorlog. Meer dan 80 jaar geleden zag het er in Nederland ook heel anders uit.

Nederlanders hoorden bommen vallen, vliegtuigen raasden over hun hoofd heen en mensen moesten onderduiken. Nederland werd in 1940 aangevallen door Duitsland. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog.

In het najaar van 1944 was het zuiden van Nederland bevrijd door soldaten uit Schotland, Canada, Amerika, Polen en Engeland, ook wel de geallieerden genoemd. Maar hoe zat het met de rest van Nederland? De geallieerden liepen vast met het vechten bij de grote rivieren. Terwijl het zuiden van Nederland bevrijd was, moest de rest van Nederland nog een heftige hongerwinter doorstaan. De Duitsers hadden namelijk ervoor gezorgd dat er geen voedsel en brandstof kwam naar het westen van het land. Maar de strijd bij de rivieren was nog in volle gang.

Acht maanden later reden de tanks door de straten, klonk er muziek en waren mensen op straat aan het dansen. De geallieerden hadden het voor elkaar gekregen. Het hele land was op 5 mei 1945 bevrijd van de bezetters.

Vrijheid is, zoals we eerder zeiden, niet vanzelfsprekend. Daarom vieren wij op 5 mei de vrijheid. Vier jij mee?

Bron: Klokhuis

Vier jij mee?