Quiz over de bevrijding van Nederland - Goede antwoorden

Heb jij de quiz gedaan over de bevrijding van Nederland? Hier kun je je antwoorden checken!

Dit waren de goede antwoorden:

Vraag 1 was: Wanneer was heel Nederland bevrijd?

Het goede antwoord was: 11 juni 1945. In Nederland vieren we de bevrijding op 5 mei, maar eigenlijk was heel Nederland op 11 juni 1945 pas bevrijd. Op 5 mei 1945 was het grootste deel van Nederland bevrijd, maar de Nederlandse eilanden nog niet.

Vraag 2 was: Welk eiland van Nederland werd het laatst bevrijd?

Het goede antwoord was: Schiermonnikoog. Terwijl het grootste deel van Nederland al was bevrijd, waren de Waddeneilanden nog in Duitse handen. Schiermonnikoog was het laatste Nederlandse Waddeneiland dat nog bevrijd moest worden. Dat kwam omdat daar Duitse soldaten zich daar verstopten. Op 11 juni 1945 werd ook Schiermonnikoog bevrijd, waardoor heel Nederland bevrijd was van het Duitse leger.

Vraag 3 was: Welk dorp in Limburg werd het eerst bevrijd?

Het goede antwoord was: Mesch. Mesch is een dorp helemaal in het zuidelijkste puntje van Limburg. Dit was een makkelijk bereikbaar gebied.

Vraag 4 was: Hoeveel jaar geleden werd Nederland bevrijd?

Het goede antwoord was: 76 jaar geleden. Misschien dat je deze wel wist, want vorig jaar was de Nederlandse bevrijding 75 jaar geleden en daar was veel aandacht aan gegeven.

Vraag 5 was: Welk lied werd gezongen toen Nederland bevrijd was?

Het goede antwoord was: ‘Oranje boven’. Omdat de Nederlanders heel blij waren dat ze hun vrijheid terug hadden, zongen zij ‘Oranje boven’. De naam van het lied stamt af van de oude vlag, de Prinsenvlag, van Nederland waarbij toen nog de bovenste (rode) horizontale lijn oranje was. Dit lied werd ook al tijdens de Tweede Wereldoorlog gezongen door de Nederlanders, als teken van verzet.

Vraag 6 was: Wat moest er na de oorlog gebeuren?

De goede antwoord waren: feesten en wederopbouw. De Nederlanders waren super blij dat ze waren bevrijd en hadden alle reden voor een feestje. Maar na de oorlog moest er ook een hoop gebeuren in Nederland. Door de Tweede Wereldoorlog was Nederland verwoest en vernield. Er moest daarom een wederopbouw komen. De wederopbouw is een periode waarin er veel wordt gedaan aan het weer opbouwen van een land.