Wist je dat...

Acht weetjes over de Tweede Wereldoorlog

1. In de Tweede Wereldoorlog werd de taal van de Navajo-Indianen gebruikt als codetaal door het Amerikaanse leger, zodat andere groepen, waaronder de Duitsers, hun niet konden verstaan. De Navajo’s zijn een Indiaans volk in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

2. In Amerika veranderde de naam van de hamburger naar 'Liberty Steak', omdat hamburger veel te Duits klonk en Amerika tenslotte oorlog had met Duitsland.

3. Het Waddeneiland Schiermonnikoog werd pas op 11 juni 1945 bevrijd van het Duitse leger, terwijl de rest van Nederland al weken bevrijd was.

4. Het spel Monopoly werd aangeboden aan geallieerde militairen die waren gevangengenomen en heeft misschien wel duizenden levens gered van geallieerde soldaten. In het spel zaten namelijk allerlei geheime boodschappen. De geallieerden in de Tweede Wereldoorlog waren de landen die streden tegen de asmogendheden (Duitsland, Italië en Japan). De grootste en meeste bekende geallieerden waren de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk.

5. De Nederlandse Marinus van der Lubbe was de stichter van de Rijksdagbrand. Het Duitse Rijksdaggebouw was in brand gezet, omdat de politieke partij van Hitler, NSDAP, die toen aan de macht was in Duitsland, fel tegen het communisme was. Het communisme is een ideologie. Marinus was een communist.

6. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was bloedtransfusie de belangrijkste medische uitvinding die veel levens van soldaten heeft gered. Bij bloedtransfusie krijgt iemand bloed van iemand anders. Wanneer soldaten veel bloed verloren, konden ze hierdoor blijven leven.

7. In concentratiekampen moesten mannen met een homoseksuele geaardheid een roze driehoek dragen, zodat de andere kampgenoten hun geaardheid konden zien. Je seksuele geaardheid geeft aan tot welke gender(s) of geslacht(en) je je romantisch en/of seksueel toe aangetrokken voelt. Als een jongen op een meisje valt, is die jongen heteroseksueel. Als een jongen op een jongen valt, is die jongen homoseksueel. Je hebt nog veel meer voorbeelden!

8. De Oscar-beeldjes die uitgereikt werden tussen 1940 en 1945 waren gemaakt van gips door het gebrek aan metaal. De Oscar is de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt.