Knutsel je eigen piñata!

Het is pas feest als de piñata is langs geweest! Dit felgekleurde figuur komt uit China en gebruiken we vaak op feestjes. Gevuld met snoep, confetti en kleine cadeautjes is het de bedoeling hem geblinddoekt kapot te slaan. In deze DIY leggen we uit hoe je er zelf één maakt!

Benodigdheden:

- 1 grote opgeblazen ballon
- Behanglijm
- Emmer om de behanglijm in te mengen
- Oude kranten
- Knutsellijm
- Schaar
- Tape
- Naald
- Scherp mesje
- Stevig touw van een paar meter
- Verschillende kleuren crêpepapier
- Eventueel andere versierspullen

Zo maak je het:

1. Scheur de kranten in reepjes tot een berg krantensnippers.

2. Doe de behanglijm in een emmer en roer net zo lang tot er geen klontjes meer inzitten.

3. Dompel de repen krantenpapier in de lijm en plak deze op de ballon. Zorg dat je de hele ballon bedekt en herhaal dit zo'n drie keer. Maak niet te veel lagen, want dan kan het lastiger zijn om de piñata kapot te slaan.

4. Laat de ballon met papier-maché een nacht drogen.

5. Prik de ballon lek met een naald. Snij vervolgens met een mesje aan de onderkant een klein luikje van ongeveer 2 centimeter breed. Gooi het stuk wat je eruit snijdt niet weg! Verwijder door het luikje de lege ballon.

6. Maak twee kleine gaatjes aan de bovenkant van de piñata op zo'n 2 centimeter van elkaar. Haal het uiteinde van het touw door de gaatjes en knoop het touw vast aan de piñata. Hieraan kun je de piñata uiteindelijk ophangen. Plak wat tape rond de gaatjes voor de stevigheid.

7. Vul de piñata via het luikje aan de onderkant met snoep, confetti en kleine cadeautjes. Maak daarna het luikje goed dicht met tape.

8. Knip het crêpepapier in gelijke stroken. Wanneer je er knipjes in maakt, komen er rafels in.

9. Plak de stroken crêpepapier met de knutsellijm dicht op elkaar op de piñata. Zorg dat de stroken over elkaar vallen, zodat hij mooi gevuld is. Eventueel kun je de piñata nog met andere dingen versieren. Denk aan verf, stiften, stickers, etc.

10. Je piñata is af! Hang hem op, doe een blinddoek om en rammen maar!