DAG 13 OLYMPISCHE SPELEN: ORANJEKOORTS IN TOKIIO

De teller liep op tot 29 medailles. Nederland staat op 7 keer goud, 9 keer zilver en 10 keer brons.

Goud voor Shanne Braspennincx op het sprintonderdeel keirin.

Meerkampster Anouk Vetter scoorde zilver op de olympische zevenkamp, Emma Oosterwegel verbaasde iedereen  door brons mee naar huis te nemen. (eerste Nederlandse medailles op de olympische meerkamp voor vrouwen ooit)

Laurine van Riessen is in de kwartfinales van het onderdeel keirin thard gevallen. In het ziekenhuis zijn bij haar meerdere ribbreuken, een sleutelbeenbreuk en een longkneuzing vastgesteld.

Liemarvin Bonevacia is in finale van de 400 meter op de achtste en laatste plaats geëindigd.

Zwemmer Ferry Weertman heeft geen medaille kunnen pakken op de 10 kilometer in het open water. De olympisch kampioen van Rio 2016 kwam al vroeg in de race op flinke achterstand te liggen en slaagde er niet in naar voren te zwemmen.

Schoonspringster Celine van Duijn heeft de olympische finale op de 10-metertoren afgesloten op de tiende plaats. De 14-jarige Chinese Quan Hongchan kreeg van de jury bij twee sprongen allemaal tienen en won goud.

De estafettevrouwen op de 4x100 meter zijn met de hakken over de sloot door naar de finale. Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney eindigde in de heat als vijfde in 42,81. Dat was geen rechtstreekse toegang tot de eindstrijd, maar de tijd behoorde tot de twee tijdsnelsten en leverde alsnog een finaleplaats op. De finale van de 4x100 meter voor de vrouwen is vrijdag.

Op de 4x400 meter hebben de vrouwen zich met een Nederlands record geplaatst voor de finale. Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en slotloopster Femke Bol finishten als vierde in hun serie, maar kwalificeerden zich op basis van hun tijd (3.24,01) voor de eindstrijd.

De sprinters Joris van Gool, Taymir Burnett, Chris Garia en Churandy Martina Martina zijn uitgeschakeld in de series van de 4x100 meter estafette door een foute stokwissel. Uitgerekend Martina (die voor de laatste keer aan de Olympische Spelen meedoet) was te snel vertrokken en snelde zonder stokje uit het wisselvak.

Topfavorieten Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zijn eenvoudig naar kwartfinales sprinttoernooi baanwielrennen.

Jan-Willem van Schip is er net niet in geslaagd een medaille te veroveren op het onderdeel omnium.

Baanwielrenners Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen kwalificeerden zich voor de halve finales van het sprinttoernooi.