Medailles gemaakt van oude telefoons

De reflecterende ringen die een rand rond de Olympische en Paralympische medailles van Tokyo 2020 zijn gemaakt van oude mobiele telefoons en andere kleine elektronische apparaten die door het publiek zijn geschonken.

Meer dan 6 miljoen gebruikte mobiele telefoons die werden ingezameld. Dat leverde in totaal 32 kilogram (kg) goud, 3.500 kg zilver en 2.200 kg brons op voor alle 5.000 medailles.

Traditiegetrouw staat de voorkant geplaatst met Nike - de Griekse godin van de overwinning. Aan de achterkant staat het logo, een cirkel met een blokjespatroon, dat de verschillen in de culturen en nationaliteiten moet weergeven, maar ook de eenheid in verscheidenheid.
"Met hun glanzende ringen hoop ik dat de medailles worden gezien als een eerbetoon aan de inspanningen van de atleten, hun glorie weerspiegelen en vriendschap symboliseren", zegt de ontwerper.

De medaillelinten hebben moderne versies van traditionele Japanse motieven, zoals het geruite "ichimatsu moyo"-patroon en de "kasane no irome"-laagtechniek die wordt gebruikt voor kimono's.

Het ontwerp voor de Olympische fakkel is ontworpen met in gedachten de Sakura-kersenbloesem - de traditionele bloem van Japan, als een symbool van vrede voor mensen over de hele wereld. De fakkel is gemaakt van aluminium bouwafval afkomstig van tijdelijke woningen die werden gebouwd in de nasleep van de aardbeving en tsunami in Oost-Japan in 2011.