Louis van Gaal de nieuwe bondscoach Oranje

Louis van Gaal wordt voor de derde keer de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Hij moet ervoor zorgen dat Oranje naar het WK van 2022 in Qatar gaat.

Van Gaal staat op 1 september voor het eerst aan de zijlijn bij Oranje. Dan speelt het Nederlands elftal een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. Het is het begin van een belangrijke week, waarin Oranje ook tegen Montenegro en Turkije speelt.

Van Gaal is de opvolger van Frank de Boer, die na de EK-uitschakeling tegen Tsjechië vertrok. De oud-trainer van onder meer Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München vertrok in 2016 bij Manchester United en hij ging twee jaar geleden met pensioen. Voor Oranje maakt hij een uitzondering. Met het Nederlands elftal wil Van Gaal volgend jaar proberen de wereldtitel te halen.

Vorig jaar mocht de spelersgroep hun mening geven bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Zij wilden iemand die veel ‘eigen verantwoordelijkheid’ gaf. Dat zit er nu waarschijnlijk niet meer in.

Van Gaal staat bekend als een strenge schoolmeester. Vorige maand gaf hij een speech bij de uitzwaaiwedstrijd van de Oranjeleeuwinnen en noemde hij de mannenploeg "een veredeld stelletje sterren". Daar was niet iedereen blij mee, maar hij geeft altijd z'n mening en is niet iemand die altijd aardig doet tegen de spelers.

Gaat Oranje met Van Gaal naar het WK?